НОВЕ ОРТОФОТО СНИМКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ДОСТУПНЕ НА ГЕОПОРТАЛУ ФГУ - ФГУ

Новости преглед

НОВЕ ОРТОФОТО СНИМКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ДОСТУПНЕ НА ГЕОПОРТАЛУ ФГУ

12.05.2023 07:45

Са задовољством обавјештавамо све кориснике геодетских и катастарских података Федералне геодетске управе да је успјешно завршен пројекат Израде нових дигиталних ортофото планова за териториј Федерације Босне и Херцеговине.

Реализацијом овог пројекта одржава се ниво прикупљања, одржавања и дистрибуције просторних података с државама региона, али може се слободно рећи и са земљама Европске уније. Највише користи од пројекта дигиталних ортофото планова имати ће грађани БиХ, пословна заједница, институције, а посебно институције земљишне администрације у БиХ. Ортофото представља незамјењиву основу у контексту праћења промјена у простору, урбанизма и просторног планирања, пројектовања и имплементације пројеката у области пољопривреде, водопривреде, шумарства, околиша и заштите животне средине и многих других области. Пројекат је финансиран из средстава Буџета ФБиХ.

Ортофото снимке настале су на основу авионских снимака подручја Федерације БиХ. Снимање је вршено у периоду аугуст-октобар 2022. године и то у резолуцији снимања 30 цм. Подаци су од данас доступни на Геопорталу ФГУ, а ортофото планове из 2022. године ФГУ може уступити путем стандардизованих њеб сервиса (ЊМС).

Natrag