НАЏОРНА МИСИЈА СВЈЕТСКЕ БАНКЕ - ФГУ

Новости преглед

НАЏОРНА МИСИЈА СВЈЕТСКЕ БАНКЕ

19.10.2020 11:02

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове су прошле седмице одржали низ састанака са представницима Свјетске банке у оквиру редовне мисије Свјетске Банке, а 14.октобра је одржан и завршни састанак. Тема и ове наџорне мисије је било праћење реализације пројекта Регистрација некретнина у Босни и Херцеговини а констатовано је да се све активности реализују у складу са планираном динамиком те да су сва четири развојна циља реализована. Пројект се завршава са 31. децембром текуће године.

Током проведбе Пројекта је захваљујући активностима на систематском усаглашавању података о некретнинама између земљишне књиге и катастра дошло до значајног пораста броја земљишнокњижних уложака заснованих на новом катастарском премјеру. Тренутно је 55,35% земљишнокњижних уложака засновано на новом катастарском премјеру у односу на 33,3% колико је тај омјер износио на почетку проведбе Пројекта. Укупно је 1.024.586 власника и сувласника до сада укњижило своје некретнине и заштитило своја права на њима, чиме су унапријеђене и претпоставке за сигуран правни промет некретнина и развој укупне привреде.

Истакнуто је задовољство постигнутим резултатима и дата потпора представницима Федералне геодетске управе у даљњој реализацији стратешких циљева од којих је усаглашавање катастарских и земљишнокњижних података препознато као приоритетна активност.

У процедури ратификације је и пројекат Додатног финансирања пројекта Регистрације некретнина чиме се настављају већ започете активности у оквиру тренутног пројекта.

Natrag