Надоградња и модернизација мреже перманентних ГНСС станица Федерације БиХ - ФБИХПОС - ФГУ

Новости преглед

Надоградња и модернизација мреже перманентних ГНСС станица Федерације БиХ - ФБИХПОС

17.10.2019 16:25

Федерална управа за геодетске и имовинске - правне послове је у 2019. години кроз активности донаторског пројекта Краљевине Норвешке и властитим средствима реализовала активности надоградње и модернизације мреже перманентних ГНСС станица у Федерације БиХ – ФБИХПОС.

Помоћу наведених донаторских средстава извршено је:

1. Набавка и инсталација једне нове перманентне ГНСС станице;

2.Набавка 7 појединачних лиценци које омогућавају преузимање података са других референтних ГНСС станица из региона;

3. Укључивање станица Шамац, Рудо, Кнежево, Лопаре и Лончари из СРПОС мреже;

4. Укључивање перманентне ГНСС станице Тузла у ФБиХПОС мрежу (власништво Града Тузла);

5. Извршено је обједињавање досадашње САРА (Сарајево) станице са ЕУРЕФ (Европска мрежа референтних ГНСС станица)   СРЈВ станицом (у сарадњи са Одсјеком за Геодезију Грађевинског факултета у Сарајеву);

6. Осигурање неопходних софтверских лиценци за процесирање опажања ГАЛИЛЕО сателитских мјерења у мрежи ФБИХПОС;

7. Извршена је миграција на нову верзију Спидер Бусинесс Центар софтвера, чиме је досадашњи онлине кориснички софтвер СпидерЊеб за преузимање и обраду Ринеџ мјерења унапријеђен новим софтвером X-пос који има могућност процесирања Ринеџ мјерења која садржавању и опажања ГАЛИЛЕО сателита, поред досадашњих ГПС и ГЛОНАСС.

8. Корисницима је омогућен и доступан сервис за трансформацију и рачунање координата из глобалног система у државни координатани систем за 5. и 6. зону помоћу новог X-пос софтвера.

 

У мрежу перманентних ГНСС станица Федерације БиХ - ФБИХПОС тренутно су укључене 34 станице, од чега се 18 налази на територији Федерације БиХ, 13 на територији Републике Српске и 2 на територији Хрватске.

Natrag