НАЦИОНАЛНА РАДИОНИЦА ИМПУЛС ПРОЈЕКТА У МОСТАРУ- МОДЕЛ ДИЈЕЉЕЊА ПОДАТАКА - ФГУ

Новости преглед

НАЦИОНАЛНА РАДИОНИЦА ИМПУЛС ПРОЈЕКТА У МОСТАРУ- МОДЕЛ ДИЈЕЉЕЊА ПОДАТАКА

05.09.2018 09:52

Национална радионица ИМПУЛС пројекта на тему „Модел дијељења података“ је одржана у Мостару од 4. до 5. септембра 2018. године. Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, господин Жељко Обрадовић је отворио радионицу те пожелио добродошлицу свим судионицима.

На радионици су суђеловали стручњаци из Босне и Херцеговине, те сусједних и европских земаља. Радионица је послужила као прилика за размјену искустава и дискусију на задану тему.

Прву презентацију на тему „Увод и општа правила код пођеле дијељења података: Законски оквир, дијељење података, Европа“ је одржала госпођа Наима Алмсторн из Шведске управе за мапирање и катастар, Лантмäтериета. Затим је господин Давид Боман, такође из Лантмäтериета представио „Шведски пословни модел пођеле података (законски оквир, споразуми и лиценце). „Хрватски пословни модел пођеле података (законски оквир, споразуми и лиценце)“ је презентирао господин Томислав Цицели из Државне геодетске управе РХ.

Након презентација еџперата ИМПУЛС пројекта услиједила је кратка расправа као у увод други дио радионице који се односи на Инфраструктуру просторних података у Федерацији Босне и Херцеговине. Господин Неџад Пашалић из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове је представио постојеће стање дијељења просторних података Федерације Босне и Херцеговине, а госпођа Слободанка Кључанин, такођер из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове је представила креирање и имплементацију пословног модела у пођеле података у Федерацији Босне и Херцеговине.

Национална радионица ИМПУЛС пројекта је послужила као добар увод у први „Дан Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине“ који ће се одржати 6. септембра 2018. у Мостару.

Natrag