НАЈАВА СЛУЖБЕНЕ ЦЕРЕМОНИЈЕ ПУШТАЊА У РАД ПОРТАЛА „ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОДАТАКА РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕКРЕТНИНА ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ“ - ФГУ

Новости преглед

НАЈАВА СЛУЖБЕНЕ ЦЕРЕМОНИЈЕ ПУШТАЊА У РАД ПОРТАЛА „ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОДАТАКА РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕКРЕТНИНА ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ“

29.05.2018 12:07

Службена свечаност поводом пуштања у рад портала „Јавна презентација података регистра цијена некретнина“ ће се одржати у уторак 05. јуна 2018. године у 11.00 сати, у Конференцијској сали хотела Холидаy, Сарајево. Обраћање медијима предвиђено је од 10:30 сати до 11:00 сати а службена церемонија почиње у 11:00 сати. Након уводног обраћања директора Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Жељка Обрадовића, директора Порезне управе Федерације БиХ госп. Шерифа Исовића и Његове екселенције велепосланика Шведске у Босни и Херцеговини госп. Андерса Хагелберга, гђе. Јелке Милићевић, министрице финансија у Влади ФБиХ, те гђе. Анђе Зимић директорице ЦИЛАП пројекта, премијер Владе Федерације БиХ госп. Фадил Новалић ће службено пустити у рад портал „Јавна презентација података Регистра цијена некретнина у Федерацији БиХ“.

Јавним увидом у податке Регистра цијена некретнина у Федерацији БиХ тачне и поуздане информације о извршеним прометима некретнина из купопродајних уговора бити ће доступне свим судионицима на тржишту. Сврха јавне презентације података Регистра цијена некретнина Федерације БиХ, као службене и доступне евиденције тржишта некретнина у Федерацији БиХ јесте повећање транспарентности тржишта некретнина, односно остваривање реалног увида у развој и кретање тржишта некретнина. Одрживо и транспарентно тржиште некретнина темељ је господарског развоја и улагања, те будућег приступа ЕУ.

Јавна презентација података Регистра цијена некретнина Федерације БиХ је резултат сарадње Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, Порезне управе Федерације БиХ и јединица локалне самоуправе у ФБиХ у реализацији активности пројекта "Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини" – ЦИЛАП. Кроз реализацију активности током 2016. и 2017. године извршен је развој ИТ система Регистра цијена некретнина Федерације БиХ. С обзиром на важеће законске и институционалне оквире систем је развијен у блиској сарадњи са Порезном управом Федерације БиХ, чији су службеници интерни корисници система заједно са комисијама за процјену вриједности некретнина испред јединица локалне самоуправе у Федерацији БиХ.

Након 05. јуна 2018. године, евидентирани подаци из купопродајних уговора који се односе на цијену, површину и врсту некретнине бити ће јавно доступни, те ће на тај начин грађани путем интернета моћи провјерити по којим цијенама се продају куће, станови, те земљиште у одређеном дијелу опћине или града. Јако је важно напоменути да ће особни подаци судионика на тржишту некретнина бити заштићени, а локација приказана на прегледнику је приближна, информативног карактера и не одаје стварну локацију прометоване некретнине.

Natrag