НАЈАВА 4. КОНГРЕСА О КАТАСТРУ У БИХ - ФГУ

Новости преглед

НАЈАВА 4. КОНГРЕСА О КАТАСТРУ У БИХ

24.09.2019 15:10

Геодетско друштво Херцег Босне (ГДХБ) организира 4. Конгрес о катастру у Босни и Херцеговини с међународним суђеловањем. Конгрес ће бити одржан од 29. до 31. октобра у Гранд хотелу „Неум“ у Неуму, под високим покровитељством предсједника Федерације Босне и Херцеговине, господина Маринка Чаваре.

Четири су темељна регистра на којима почива административни систем сваке уређене државе. То су регистар(и) особа, адресни регистар, катастар некретнина и земљишна књига. Податци ових регистара незамјењива су основа за свакодневни рад различитих органа власти, банака, јавних предузећа, одвјетника, нотара и других субјеката чији би рад био немогућ без тих података. У модерним друштвима регистри су повезани на начин да се податци из једног регистра у други аутоматски преузимају из матичног регистра. Основне одреднице 4. Конгреса о катастру су ова четири регистра и њихово повезивање. Идеја ГДХБ-а је кроз 4. Конгрес о катастру додатно интензивирати рад на дигитализацији и повезивању регистара у Босни и Херцеговини.

Кроз планираних шест сесија ће бити одржана 4 позвана предавања, презентација активности Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, презентација достигнућа ЦИЛАП пројекта и презентације укупно 22 пристигла рада.

У уводној сесији Конгреса ће се обратити господин Тобиас Лундберг из Шведске геодетске управе (Лантмäтериет-а) и професорица Слободанка Кључанин, који ће говорити о интеграцији регистара у Шведској и актуелном стању тих регистара у Босни и Херцеговини. У наставку уводне сесије слиједе предавања предсједника и генералног директора ЦЛГЕ-а (Еуропско вијеће геодета) господина Маурицеа Барбиерија и господина Јеан-Yвес Пирлота. Они ће представити ову значајну удругу и говорити о значају професионалне етике у обављању геодетских послова.

Обзиром на резултате које у посљедњих неколико година постиже Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове у свом раду, гђе значајан допринос даје и ЦИЛАП Пројекат (пројекат шведске владе за потпору сектору земљишне администрације у Босни и Херцеговини) судионицима Конгреса бит ће занимљива и сесија током које ће се презентовати пројекти, резултати и достигнућа Управе и Пројекта.  

У преостале четири сесије бит ће презентована 22 пристигла рада, чији су аутори босанско-херцеговачки и стручњаци из земаља регије. Поред основних државних регистара и њиховог повезивања теме радова су: савремени системи земљишне администрације, модерне технологије у геодезији и управљање земљиштем, те катастар и земљишна књига у свакодневној пракси.

4. Конгрес о катастру је осмишљен како би се кроз најновија достигнућа на пољу земљишне администрације свим заинтересираним омогућио увид у актуелно стање катастра и земљишне администрације, како на подручју БИХ, тако и у земљама окружења. На овогодишњем Конгресу очекује се и суђеловање цца 300 домаћих стручњака, стручњака из регије, те појединих европских земаља.

Детаљније информације о 4. Конгресу о катастру у Босни и Херцеговини можете пронаћи на њеб страници Геодетског друштва Херцег-Босне: њњњ.гдхб.ба

Natrag