Информација о одржаном трећем Конгресу о катастру у БиХ. - ФГУ

Новости преглед

Информација о одржаном трећем Конгресу о катастру у БиХ.

04.12.2015 23:57

У Мостару је од 2. до 4. децембра 2015. године, у организацији Геодетског друштва Херцег-Босне, одржан трећи Конгрес о катастру у БиХ. Конгрес је одржан под високим покровитељством предсједавајућег Предсједништва БиХ др Драгана Човића и на њему је учествовало око 300 учесника из БиХ, региона, али и из земаља Европске уније. Програм конгреса се састојао од шест сесија, а своје радове је презентовало 26 презентатора. Предсједник Геодетског друштва Аделко Крмек је у уводном дијелу упутио поздравне ријечи добродошлице свим учесницима и гостима конгреса, упознао присутне с активностима Геодетског друштва у пригоди обиљежавања двадесете обљетнице ђеловања друштва, те су заслужним члановима додијељене захвалнице за допринос у раду друштва.

Поздравне ријечи су такође упутили и Марие Бенгстрон, изасланица амбасадора Краљевине Шведске, Невенко Херцег, премијер Владе Херцеговачко-неретванског кантона, Љубо Бешлић, градоначелник града Мостара, и Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, која је и главни спонзор одржавања трећег Конгреса о катастру у БиХ.

На концу уводног дијела Тугомир Чуљак, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ др Драгана Човића, је уз пригодне поздравне ријечи свечано отворио рад трећег Конгреса о катастру у БиХ.

Учесници конгреса су имали пригоду чути тренутне активности Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, стање реализације пројеката, као и визију будућих активности у сектору земљишне администрације.

Посебан нагласак је стављен на инфраструктуру просторних података и тренутно стање активности у овом сектору како у БиХ, тако и у региону, посебно на преузимање позитивних европских искустава у креирању, размијени и дистрибуцији просторних података.

Занимљива су била предавања и у дијелу који се односио на упис некретнина и права на некретнинама те активности на пољу геодетске основе.

Током конгреса присутни су се упознали и с реализацијом ЦИЛАП и ИМПУЛС пројеката, који у знатној мјери помажу домаћим агенцијама у рјешавању питања од виталног значаја за геодетски и катастарски сектор у БиХ, али и региону.

На крају засједања констатовано је да сектор земљишне администрације треба бити препознат као владин приоритет, а сигурни и усаглашени подаци о некретнинама основица и услов припреме и реализације квалитетних пројеката. Инфраструктура просторних података и ИНСПИРЕ директива су оквири националне политике у креирању, размјени и дистрибуцији просторних података, а исказана је неопходност довршетка реформе земљишне администрације у складу с традицијом, али и европском праксом и визијом у виду интегралне базе податка о некретнинама. Истакнута је захвалност донаторима, посебно представницима Краљевине Шведске и ЦИЛАП пројекта, али и даљња потреба активног партнерског односа с регионалним, европским и другим међународним агенцијама у циљу размјене искустава и потпоре у изградњи квалитетног система евиденција некретнина.

Natrag