ИМПУЛС национална радионица: „Презентација нацрта Закона о инфраструктури просторних података“ - ФГУ

Новости преглед

ИМПУЛС национална радионица: „Презентација нацрта Закона о инфраструктури просторних података“

17.01.2018 09:03

У Мостару је 16. јануара 2018. године одржана ИМПУЛС национална радионица на тему „Презентација нацрта Закона о инфраструктури просторних података“. На радионици су учествовали представници 22 институције ФБиХ, укључујући и представнике Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Присутне је поздравио и зажелио добродошлицу директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић, који је истакао важност и потребу дијељења података, резултате и позитивно дјеловање Савјета ИПП-а ФБиХ те нагласио да је данашња радионица наставак едукације и радионица на пољу просторних података.

Координаторица ИМПУЛС пројекта на подручју Федерације БиХ гђа Слободанка Кључанин је представила активности ИМПУЛС пројекта и нагласила важност израде Регистра извора просторних података и Регистра субјеката те успостављање сервиса и портала.

Експерт шведске геодетске управе Лантматериет г. Андерс Риден је путем Скајпа презентовао искуства из Шведске у припреми и имплементацији закона о ИПП-у, те су конструктивном расправом усаглашена поједина питања и дилеме, а г. Игор Вилус из Државне геодетске управе Републике Хрватске је представио имплементацију ИНСПИРЕ директива и конкретним примјерима цјелокупан пут развоја НИПП-а у Хрватској, нагласивши разлоге и важност доношења НИПП-а.

Након уводних презентација г. Горан Бркић, предсједник Радне групе за институционална и правна питања ИПП-а ФБиХ, је презентовао преднацрт Закона о ИПП-у ФБиХ. У конструктивној расправи са присутнима те члановима Савјета ИПП-а усаглашени су поједини чланови преднацрта Закона о ИПП-у ФБиХ, а најважније је истаћи да су прикупљени примјери из закона сусједних земаља.

Извођач радова на Пројекту формирања Регистра субјеката ИПП-а и Регистра извора података г. Златко Модринићпрезентовао је резултате Пројекта. Урађена је анализа прикупљених података и потреба за активнији рад субјеката ИПП-а у том подручју те су договорени наредни кораци у реализацији Пројекта.

Након одржаних презентација и дискусије закључено је да је потребно одржати што више оваквих радионица како би се институције повезале у заједничком циљу – успостављању ИПП-а ФБиХ.

Natrag