Годишња скупштина ЕуроГоеграпхицс-а - ФГУ

Новости преглед

Годишња скупштина ЕуроГоеграпхицс-а

10.10.2018 13:15

Редовита годишња скупштина ЕуроГеограпхицс-а за 2018. годину одржана је у Прагу, Република Чешка у периоду од 7. до 10. октобра, а овогодишњи домаћин је била Чешка државна управа за премјер и катастар. Генералну скупштину је пригодним говором отворио државни министар пољопривреде, господин Мирослав Томан, заједно са предсједницом ЕуроГеограпхицс-а гђом госпођом Ингрид Ванден Бергхе.

ЕуроГеограпхицс је непрофитабилна организација која окупља и представља националне катастарске, земљишно-књижне и картографске европске агенције. Удружење тренутно има преко 60 агенција које долазе из преко 45 земаља европског региона. Главна тема овогодишње скупштине била је „Стратешка важност Еуропских локацијских сервиса (ЕЛС)“. У оквиру скупштине одржано је низ занимљивих презентација и предавања која се тичу улоге коју у европским оквирима имају националне агенције за катастар и картографију. Током радног дијела скупштине, презентација и дискусије која је услиједила, нагласак је стављен на стратешку важност Европских локацијских сервиса (ЕЛС) у функционисању е-владе и будућег напретка агенција за катастар и картографију.

Током скупштине се разматрало и пословање удружења те извршило усвајање пословних биланси за претходну годину. Дискутовало се и о оперативном плану и буџету ЕуроГеограпхицс-а за 2019. годину те путем гласања усвојиле званичне верзије за предметни период.

Извршен је и избор нових чланова Управног одбора Еурогеограпхицса као и избор новог предсједника удружења. Наредне двије године нови чланови Управног одбора ЕуроГеограпхицса ће бити: господин Андреас Хађирафтис- водитељ ођела у Управи за мапирање и измјеру Кипра (Департмент оф Ландс анд Сурвеyс оф Цyпрус), господин Кристиан Мøллер- равнатељ Агенције за дистрибуцију података и ефикасност Данске (Данисх Агенцy фор Дата Супплy анд Еффициенцy), господин Мартин Салзманн- водитељ ођела за стратешко планирање у Агенцији за катастар, земљишно-књижну евиденцију и картирање Холандије (Нетхерландс’ Цадастре, Ланд Регистрy анд Маппинг Агенцy -Кадастер), и госпођа Лиудмyла Схемелyнетс- замјеница директора Државне управе за геодезију, картографију и катастар Украjine (Стате Сервице оф Украине фор Геодесy, Цартограпхy анд Цадастре).

Нови предсједник ЕуроГеограпхицс-а је господин Цолин Браy- извршни одговорни за премјер и пословање Ирске националне катастарске и картографске агенције (Орднанце Сурвеy Иреланд (ОСи).

Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове на генералној скупштини су представљали директор Управе господин Жељко Обрадовић, директорица ЦИЛАП пројекта госпођа Анђа Зимиц и запосленик Сектора за геоинформатику и координатор ЦИЛАП пројекта у Федерацији БиХ господин Денис Табучић. Сљедећа редовна скупштина ЕуроГеограпхицс-а планирана је почетком октобра 2019. године у Лондону, Велика Британија.

Natrag