ДОНАТОРСКИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПРОЈЕКАТА И ПРЕДСТАВНИКА СВЈЕТСКЕ БАНКЕ - ФГУ

Новости преглед

ДОНАТОРСКИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПРОЈЕКАТА И ПРЕДСТАВНИКА СВЈЕТСКЕ БАНКЕ

19.10.2017 13:35

У просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове је 18. октобра 2017. године одржан донаторски састанак сa представницима Свјетске банке на којем су учествовали представници пројекта ЦИЛАП и норвешког пројекта, те представница Европске комисије у БиХ и представници ентитетских управа за геодетске и имовинскоправне послове.

Присутнима се најприје обратио директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић те их информисао о тренутним актуелностима и активностима везаним за пројекте. Потврда од стране Владе ФБиХ за продужење РЕРП пројекта се очекује у догледно вријеме, норвешки пројекат завршава крајем ове године, али су договорене и одобрене активности за сљедећи норвешки пројекат у БиХ. Активности ЦИЛАП ИИ пројекта трају до краја 2019. године. Такође је важно навести и регионални пројект ИМПУЛС који пружа подршку у инфраструктури просторних података. Присутне је поздравио и г. Милош Комљеновић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС-а и истакао добру сарадњу ентитетских управа и подршку реализацији пројеката.

Г. Хелге Онсруд, представник Норвешке геодетске управе, је информисао присутне о имплементацији норвешког пројекта те доброј сарадњи са ентитетским управама. Норвешки пројекат пружа подршку управама у развоју софтвера за дигитални архив те хардверску и стручну подршку.

Представница Европске комисије у Босни и Херцеговини гђа Џенита Полић информисала је присутне о пројектима финансираним из фондова Европске уније те нагласила који су то најистакнутији сектори које финансира.

Гђа Анђа Зимић, директорица ЦИЛАП пројекта, је истакла позитивна искуства и примјере у сарадњи са ентитетским управама те навела како је дугорочни циљ пројекта учинити земљишну администрацију ефикаснијом и сигурнијом. Информисала је присутне о резултатима свих шест компоненти пројекта (подршка јачању организација земљишне администрације, развој људских ресурса и релевантног правног оквира и управљање пројектом, подршка оснивању адресног регистра, подршка оснивању регистра купопродајних цијена, подршка развоју геодетске инфраструктуре, подршка развоју ИКТ и геоинформационих система те подршка оснивању дигиталног архива), те представила резултате и будуће циљеве пројекта.

Natrag