Donacija GNSS uređaja općinama - ФГУ

Новости преглед

Donacija GNSS uređaja općinama

08.04.2013 14:19

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je 2. 4. 2013. godine izvršena primopredaja satelitskih prijamnika, koji su pribavljeni u okviru realizacije Plana rada Uprave za 2012. godinu (3 komada), kao i donatorskih sredstava pribavljenih uz pomoć Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (1 komad).

Oprema je namijenjena za općinske službe nadležne za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina. Općine obuhvaćene ovim projektom su Čapljina, Srebrenik, Stari Grad i Maglaj. Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove gosp. Željko Obradović je istaknuo da je ovo način da se zaokruži već uspješno realizirani projekt uspostave mreže permanentnih stanica – BiHPOS te da se dodatno unaprijedi zemljišna administracija u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove će u idućem razdoblju putem donatorskih sredstava i drugih projekata nastojati osigurati dovoljan broj GNSS prijamnika, čime bi se omogućilo da većina katastarskih ureda u FBiH bude opremljena najnovijom opremom, a sve u cilju što točnijih i kvalitetnijih terenskih mjerenja, kao i ažurnijih katastarskih podataka.

Predstavnici općina koje su obuhvaćene ovom donacijom su istaknuli zahvalnost i potporu budućim projektima ovog tipa.
Navedeni satelitski prijamnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica, a predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti. Točnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod 2 cm. Također, osigurana je i tehnička potpora u razdoblju od dvije godine. Dobavljač opreme „Geocom“ d.o.o. Sarajevo će po potrebi biti dostupan za pružanje dodatne pomoći.

Natrag