ДАН ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ - ФГУ

Новости преглед

ДАН ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

07.09.2018 18:45

Први „Дан Инфраструктуре Просторних Података Федерације Босне и Херцеговине“ је одржан у Мостару 6. септембра 2018. године. Суђеловале су значајне особе које се баве успоставом и проведбом ИНСПИРЕ директиве на подручју Еуропске Уније, особље Федералне управе за геодетске и имовинско правне послове, уједно задужене за успоставу Геопротала ИПП у Федерацији БиХ и имају координациону улогу у провођењу ИПП у Федерације БиХ, те Субјекти ИПП Федерације БиХ.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове у сурадњи са осталим геодетским агенцијама из регије Западног Балкана суђелује у проведби ИМПУЛС пројекта, а главни циљ пројекта је осигурати земљама регије Западног Балкана модеран и функционалан оквир за дијељење просторних података у складу са међународним и регионалним захтјевима. Стога је овај стручни скуп веома важан за будућу сурадњу институција и дијељење података.

Важност сарадње међу институцијама и дијељења података је истакао и директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и Предсједавајући Вијећа Инфраструктуре Просторних Података Федерације БиХ, господин Жељко Обрадовић у свом уводном обраћању.

Проф.др. Жељко Бачић, водитељ БЕСТСДИ пројекта (Ерасмус + програм) и зачетник приче о потреби провођења ИНСПИРЕ директиве и на нашим просторима (без обзира што нисмо пуноправни члан ЕУ), представио је потребу прилагодбе постојеће формалне и неформалне едукације особа који ће бити активни судионици ИПП. Проф.др. Владо Цетл се се јавио линком из Јоинт Ресеарцх Центре Еуропеан Цоммисион (ЈРЦ), с излагањем о активном учешћу ЈРЦ-а у изради правних и техничких спецификација које су саставни дио ИНСПИРЕ директиве. Кораке проведбе НИПП-а у Хрватској је представио господин Томислав Цицели, Водитељ Ођела за координацију НИПП-а у Државној геодетској управи Републике Хрватске.

Велики значај стручног скупа се огледа у потреби изградње ефикасног ИПП како би сви Субјекти ИПП имали основне информације о томе који скупови просторних података постоје и тко је надлежан за њихово прикупљање и одржавање. Након тога би се омогућила одговарајућа размјена тј. дијељење тих податка (уз наплату или бесплатно – по договору субјеката).

Први дан ИПП ФБиХ је завршио доношењем сљедећих закључака:

  • Урађени су значајни кораци у ФБиХ везано за успоставу и проведбу ИППа
  • Субјекти ИППа препознају значај успоставе и проведбе ИПП а у Федерацији, уз наглашавање заједничког рада везнао за комуникацију и обуку у том пољу
  • Препознат је значај ИМПУЛС пројекта у подизању свијести о ИПП у
  • Потреба за формалним и неформалним образовањем у подручју ИПП
  • Прихватити туђа искуства у проведби инфраструктуре просторних података
  • Потребно је наставити с активностима одржавања радионица и семинара, као и одржавања Дана ИПП а ФБиХ како би се пратио развој ИПП а код нас.

Natrag