AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP4 i WP5 - ФГУ

Новости преглед

AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP4 i WP5

30.03.2015 10:53

У оквиру ИМПУЛС пројекта у Бањалуци су у периоду од 24. до 26. марта одржане радионице за радне пакете WП4 и WП5. Домаћин догађаја била је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.

Радионици за ВП4 (Metadata and Quality Evaluation) су присуствовали представници институција из региона укључених у пројекат, стручњаци из Шведске, као и консултанти Државне геодетске управе Републике Хрватске. Циљ ове радионице је био дефинисати профил метаподатака за сетове просторних података, као и за сервисе просторних података. Метаподаци представљају кључни елеменат изградње инфраструктуре просторних података јер корисницима омогућавају претрагу просторних података, претрагу информација о самим подацима, претрагу пружаоца података и одговорних институција. Кроз расправу и усаглашавање техничких детаља, користећи ИНСПИРЕ профил као основ и корисне савјете стручњака из Шведске и Хрватске, чланови радне групе су дефинисали регионални профил метаподатака за сетове података. У наредном се периоду очекује усаглашавање техничких смјерница за имплементацију профила, дефинисање обрасца за креирање метаподатака, као и даљње активности према дефинисању профила за сервисе просторних података.

У оквиру радионице за ВП5 (Dissemination of Information) експерти из Шведске су заједно са учесницима радионице размијенили информације и водили дискусију у циљу бољег разумијевања правила за имплементацију ИНСПИРЕ директива и техничких смјерница за метаподатке и мрежне услуге. Учесници су едуцковани и у смислу бољег разумијевања односа између каталога метаподатака и сервиса.

На радионици је презентовано постојеће стање геопортала, сервиса и метаподатака свих регионалних институција, те направљен план за кориштење услуга других организација са властитим услугама. У првој би се фази услуге односиле на административне границе и ДЕМ.

Учесници радионице су уз подршку шведских стручњака радили на постављању тест-окружења за Геопортал кориштењем апликације Геонетворк.

На крају радионице је презентован драфт нацрта регионалног профила метаподатака и направљен план будућих активности са роковима за његову реализацију.

Natrag