Novosti FBiHPOS - FGU

Novosti

28.08.2014.
Početak naplate naknada za korištenje GNSS mreže permanentnih stanica Federacije BiH – FBiHPOS

Poštovani korisnici FBIHPOS mreže permanentnih GNSS stanica,
federalna vlada je 10. 7. 2014. godine donijela dvije odluke kojima se uređuju tarife iz oblasti premjera i katastra. Donesena je Odluka o izmjeni Odluke o naknadama za vršenje usluga iz oblasti premjera i katastra, kojom se utvrđuje visina naknade za usluge iz oblasti premjera i katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja. Naknada za ove usluga plaća se u visini određenoj Tarifom naknada za usluge iz oblasti premjera i katastra i uplaćuje na račun javnih prihoda federalnog, kantonalnog i općinskih proračuna, u ovisnosti od toga kojem davatelja usluga je namijenjena. Odlukom o izmjeni Odluke o naknadama za korištenje podataka premjera i katastra utvrđena je visina naknade za korištenje podataka premjera i katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja. Naknada za korištenje podataka plaća se u visini određenoj Tarifom naknada za korištenje podataka premjera i katastra, koja je sastavni dio ove odluke, i uplaćuje na račun javnih prihoda proračuna kantona prema mjestu u kojem je usluga izvršena.
S obzirom na navedeno, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove će početi naplaćivati korištenje Mreže permanentnih stanica – FBiHPOS. Trenutačno registrirani korisnici nisu dužni plaćati troškove naknade za registraciju na sustav, dok će biti dužni plaćati za samo korištenje mreže, a u skladu s Odlukom o izmjeni Odluke o naknadama za korištenje podataka premjera i katastra. Samu primjenu Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne počet će provoditi od 1. 10. 2014. godine.
Za sve informacije molimo da posjećujete službenu web-stranicu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove – www.fgu.com.ba ili se obratite administratoru sustava.

 

09.09.2013.

Poštovani korisnici FBIHPOS mreže GNSS permanentnih stanica, ovim vas putem obavještavamo da će svi servisi mreže biti privremeno nedostupni za korištenje u poslijepodnevnim satima 16. septembra 2013. godine zbog nadogradnje softvera u kontrolnom centru. S obzirom na to da je objavljena najnovija službena verzija GNSS Spider softvera koja donosi određena poboljšanja u funkcioniranju i performansama mreže, preporuka proizvođača je da bi trebalo uraditi nadogradnju postojeće verzije GNSS Spider softvera na najnoviju verziju.
Stoga vas molimo za strpljenje i razumijevanje, te predlažemo da svoje eventualne aktivnosti planirate u skladu s ovim terminima.

14.09.2012.

Poštovani korisnici FBIHPOS mreže GNSS permanentnih stanica, ovim vas putem obavještavamo da će svi servisi mreže biti nedostupni za korištenje 24. i 25. septembra 2012. godine zbog nadogradnje softvera u kontrolnom centru. S obzirom na to da je krajem prošlog mjeseca objavljena najnovija službena verzija GNSS Spider softvera koja donosi određena poboljšanja u funkcioniranju i performansama mreže, preporuka proizvođača je da bi trebalo uraditi nadogradnju postojeće verzije GNSS Spider softvera na najnoviju verziju.
Stoga vas molimo za strpljenje i razumijevanje, te predlažemo da svoje eventualne aktivnosti planirate u skladu s ovim terminima.

28.09.2011.

FBiHPOS GNSS sistem za pozicioniranje zvanično je pušten u rad 27.9.2011. godine na svečanoj ceremoniji održanoj u prostorijama hotela Holiday Inn u Sarajevu. Mrežu permanentnih GNSS stanica za prostor BiH u rad je pustio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen. Zainteresirani korisnici mogu se prijaviti i zatražiti izdavanje korisničkog imena i lozinke od strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove. Korištenje sistema bit će prvih godinu dana besplatno. Naknada za registraciju korisnika (dobivanje korisničkog imena i lozinke) u iznosu od 100 KM se uplaćuje jednokratno na račun Trezora FBiH. Pored uplatnice, potrebno je popuniti i dostaviti zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa. Korisničko ime i lozinka za pristup FBiHPOS sistemu korisniku bit će izdate od strane administratora, te dostavljeni putem e-maila. Zahtjev se može preuzeti s web stranice Federalne uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove, u sekciji PREUZIMANJA, ili direktno u prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove, soba broj 27.