ZAVRŠNI SASTANAK PREDSTAVNIKA ENTITETSKIH UPRAVA ZA GEODETSKE I IMOVINSKOPRAVNE POSLOVE S PREDSTAVNICIMA SVJETSKE BANKE - FGU

Novosti pregled

ZAVRŠNI SASTANAK PREDSTAVNIKA ENTITETSKIH UPRAVA ZA GEODETSKE I IMOVINSKOPRAVNE POSLOVE S PREDSTAVNICIMA SVJETSKE BANKE

19.10.2017 12:27

U okviru misije Svjetske banke u prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove održan je završni sastanak predstavnika entitetskih uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove s predstavnicima Svjetske banke. Sastanak je održan 18. listopada 2017. godine, a prisutne je najprije pozdravio i zaželio dobrodošlicu ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović.

Glavna točka dnevnog reda bila je analiza te predstavljanje rezultata entitetskih geodetskih uprava glede realizacije Projekta registracija nekretnina – RERP u BiH.

Glavne aktivnosti projekta su usuglašavanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka u urbanim sredinama u Federaciji BiH, odnosno javno izlaganje nekretnina u Republici Srpskoj. Na području Federacije BiH aktivnosti na usuglašavanju podataka i zamjeni i uspostavi zemljišne knjige na podatcima novog katastarskog premjera se odvijaju u sedam faza usuglašavanja podataka, koje obuhvaćaju ukupno 215 katastarskih općina.

Katastarski dio usuglašavanja podataka je u potpunosti završen za 129 katastarskih općina. Podaci o nekretninama između zemljišne knjige i katastra su usuglašeni za ukupno 44 katastarske općine, a postupci zamjene i uspostave zemljišne knjige su u tijeku za još 85 katastarskih općina iz treće, četvrte, pete i djelomično šeste faze usuglašavanja podataka.

Na sastanku je istaknuto da se sve aktivnosti odvijaju sukladno usvojenim i usuglašenim planovima, te obostrano zadovoljstvo dosadašnjim stupnjem realizacije svih aktivnosti Projekta. Predstavljene su i buduće aktivnosti te ciljevi kojima je potrebno težiti u idućem razdoblju.

Predstavnici Svjetske banke su zadovoljni dosadašnjim rezultatima i suradnjom entitetskih uprava sa Svjetskom bankom. Imajući u vidu složenost realizacije Projekta, rok završetka Projekta je prolongiran do 31. siječnja 2020. godine.

Sljedeća misija Svjetske banke, u cilju praćenja realizacije Projekta registracija nekretnina, bit će održana tijekom travnja 2018. godine.

Natrag