Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine - FGU

Novosti pregled

Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine

01.06.2018 10:44

Na 110. plenarnoj sjednici održanoj 31. svibnja 2018. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučivao i održao preliminarnu raspravu o zahtjevu za ocjenu ustavnosti u predmetu broj U 7/18, koji se odnosi na zahtjev 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da su odredbe čl. 63, 66, 67, 70, 71, 72. i 76. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Europske konvencije, članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju, članom 13. Evropske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu i članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu.

Ovom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine potvrđena je ustavnost i zakonitost postupaka uspostave i zamjene zemljišnih knjiga na području Federacije Bosne i Hercegovine koji se provode u okviru implementacije Projekta registracije nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine.

Natrag