Uključenje novih općina u sustav adresnog registra FBiH - FGU

Novosti pregled

Uključenje novih općina u sustav adresnog registra FBiH

02.02.2018 14:37

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i CILAP projekta 1. veljače 2018. godine održan je radni sastanak kojim je započela implementacija sustava adresnog registra u općinama Zavidovići, Živinice, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Pale, Lukavac, te Sanski Most. Teme sastanka su bile: analiza postojećeg sustava naseljenih mjesta, pregled plana podjele na ulice i trgove za sva naseljena mjesta u skladu sa zakonom.

Tom je prilikom gđa Željka Kolobarić, koordinatorica Radne skupine za uspostavu adresnog registra u FBiH, održala i prigodnu prezentaciju u vezi s relevantnim projektnim aktivnostima. Prezentirani su koraci koji bi trebali uslijediti na polju uspostave adresnog registra, tj. izrada poligona ulica, kao i usvajanje općinskih odluka o adresnom sustavu. Prisutni su upoznati s ugovornim obvezama i fazama uspostave adresnog registra. Također, kratko je prezentirana i aplikacija za uspostavu i vođenje adresnog registra.

Na kraju sastanaka istaknute su prednosti koje će uspostava adresnog registra donijeti općinama. Krajnji cilj CILAP projekta je uvođenje jedinstvenog sustava za vođenje adresnog registra, čime bi se uspostavilo vođenje adresa na jedinstven, funkcionalan i uređen način, s prikupljanjem svih podataka u središnju bazu, kao i aktivan rad na određivanju kućnih brojeva, naselja i ulica. Adresni registar povezan s podacima geodetskih uprava u Bosni i Hercegovini bit će osnova za izdavanje korektnih identifikacijskih dokumenata i registraciju građana, rješavanje komunalnih problema, izdavanje raznih dozvola, statističke potrebe itd.

Natrag