SVEČANO POSTAVLJANJE PRVE PLOČICE S KUĆNIM BROJEM U OPĆINI POSUŠJE - FGU

Novosti pregled

SVEČANO POSTAVLJANJE PRVE PLOČICE S KUĆNIM BROJEM U OPĆINI POSUŠJE

11.11.2019 18:16

Postavljanjem pločice s kućnim brojem 30 na zgradu Općine 11.11.2019. godine, simbolično je obilježen početak označavanja na području općine Posušje. Načelnik Općine gosp. Branko Bago je poželio je dobrodošlicu prisutnima uz kratak osvrt na postignute rezultate projekta. Naglašena je važnost organiziranog i sustavnog obilježavanja svih objekata na području općine, te uspostava elektronske baze. Istaknuto je prepoznavanje značaja i potrebe društva za izgradnjom adresnog registra kako za građane tako i za rad javnih službi, te opisan postupak uspostave adresnog registra, kao i rezultati i izazovi koji predstoje tijekom narednog perioda.

Također je istaknut značaj provedbe usuglašavanja podataka katastra i zemljišne knjige u okviru Projekta registracije nekretnina Federacije BiH, te aktivnosti Registra cijena nekretnina i Digitalnog arhiva u okviru CILAP projekta. Na temu Projekta registracije nekretnina Federacije BiH analizirane su mogućnosti za ubrzanje tekućih aktivnosti. Svi su ovi projekti usmjereni na stvaranje kvalitetnih okvira za unapređenje sustava življenja i poslovanja u Posušju, zaključio je načelnik.

Pločicu su otkrili ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gosp. Željko Obradović, i načelnik općine gosp. Branko Bago. Projektom je predviđeno postavljanje 170 ploča s nazivima ulica/trgova/naselja i oko 6 000 pločica s kućnim brojevima na objekte koji podliježu numeraciji na području općine Posušje.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove prethodnih je godina uz podršku CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini), te kroz aktivnosti financiranja iz proračunskih sredstava Federacije BiH i zajedničkog financiranja sa upravnim organizacijama županijske i lokalne razine pokrenula inicijative uspostave, održavanja i distribucije podataka o adresama na području Federacije BiH.

Na temelju potpisanih Ugovora o suradnji jedinice lokalne samouprave daju ovlasti i prava Federalnoj upravi da putem Geoportala Federalne uprave vrši javnu prezentaciju podataka Adresnog registra, budući da u Federaciji BiH ne postoji pravni propis koji bi regulirao tu oblast. U pripremi su podaci 20 jedinica lokalne samouprave za objavu na Geoportalu, među kojima su i adresni podaci općine Posušje, te se očekuje da i preostale jedinice lokalne samouprave koje su uspostavile Adresni registar u tijeku 2020. godine pristupe jednakom modelu suradnje.

Natrag