Studijski posjet radne skupine za adresni registar Švedskoj - FGU

Novosti pregled

Studijski posjet radne skupine za adresni registar Švedskoj

28.05.2014 14:59

Aktivnosti u okviru potkomponente CILAP projekta koja se bavi izradom adresnog registra bile su nastavljene studijskim posjetom Švedskoj u razdoblju od 12. do 17. svibnja 2014. godine.

Glavni cilj studijskog posjeta bilo je upoznavanje radne skupine za adresni registar sa švedskim sustavom vođenja registra adresa i korištenja sustava od strane drugih institucija, pravni okviri i zakonska rješenja, te poslovni procesi vezani za adresiranje. Radna skupina je na ovaj način došla do izuzetno značajnih iskustava i svijesti o važnosti adresa te njihove svakodneve uporabe u administrativnim i poslovnim procesima.

Osim posjeta sjedištu državne geodetske uprave Kraljevine Švedske, radna skupina je, također, imala priliku posjetiti Tehnički park, odnosno odjeljenje „Future Position X“ (FPX), gdje se vrši izgradnja vodećih europskih klastera za inovativna korištenja IT geografskih podataka, koji je, bez sumnje, među vodećim na svijetu u spomenutom području djelatnosti. U sklopu posjeta općini Gavle prikazana je demoprezentacija kako/od koga općina koristi adrese zajedno s GIS-om.

Tijekom zadnjeg dana predstavnici radne skupine iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su predstavili svoju aplikaciju vezanu za adresni registar, prilikom čega je gosp. Zlatko Modrinić, IT stručnjak koji je razvio aplikaciju, proveo jedan čitav predmet dodjele adresa u vezi s određenom parcelom. Kolege iz Švedske su pokazale veliku zainteresiranost i oduševljenje samom aplikacijom, a radna skupina iz FBiH je stekla nova iskustva i ideje za nastavak aktivnosti na pilot-područjima.

Natrag