STUDIJSKO PUTOVANJE GEODETSKOG DRUŠTVA HERCEG-BOSNE U POLJSKU - FGU

Novosti pregled

STUDIJSKO PUTOVANJE GEODETSKOG DRUŠTVA HERCEG-BOSNE U POLJSKU

19.10.2017 09:33

Na studijskom putovanju u Poljskoj boravilo je 45 članova Geodetskog društva Herceg-Bosne, predvođenih predsjednikom Društva gosp. Ivanom Leskom i ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) gosp. Željkom Obradovićem. Posjetili su sjedište institucija Vojvodstva Malopoljskog u Krakowu, gdje su članove Društva srdačno dočekali zamjenik vojvode (župan) gosp. Jozef Gawron, gđa Grazyna Kierznowska, ravnateljica Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju, gđa Danuta Paluch, ravnateljica Ureda za geodeziju i kartografiju Malopoljskog Vojvodstva, te gđa Ludmila Pietrzak, zamjenica predsjednika Poljskog geodetskog društva.

Sudionicima putovanja prezentirano je ustrojstvo geodetske i kartografske djelatnosti, kao i aktualni projekti i stanje kartografskih i katastarskih baza podataka u Poljskoj, počevši od državne do razine jedinica lokalne samouprave. Pošto je Poljska izuzetno velika zemlja (površina 312000 km2, 38 milijuna stanovnika), radi se o dosta složenom ustrojstvu. Iz prezentiranog je vidljivo da bez obzira na složenost, sustav izuzetno dobro funkcionira. Koriste se najmodernije tehnologije pri digitalizaciji i korištenju prostornih podataka, pri čemu je posebno istaknuta visoka razina korištenja fondova EU u financiranju tih aktivnosti. Posebnu zanimljivost, s obzirom na to da je dio Malopoljskog Vojvodstva bio u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, čini potreba za usklađivanjem podataka katastra i zemljišnih knjiga, što je situacija gotovo identična situaciji u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine. Bila je to prilika da sudionici putovanja dobiju dodatne informacije i znanja u području geodezije i kartografije koja će im dobro doći u budućem radu.

Nakon održanih prezentacija poljskih domaćina, gosp. Obradović je održao kratku prezentaciju o aktivnostima na području geodezije i kartografije u Federaciji BiH. Također je posebno istaknuo suradnju FGU-a i Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju u okviru EuroGeographicsa.

U zaključnom obraćanju gosp. Lesko se zahvalio domaćinima na organizaciji putovanja, srdačnom prijemu i prilici da se sudionici putovanja upoznaju s aktualnim stanjem geodezije i kartografije u Poljskoj, te pozvao domaćine na suradnju i da posjete Bosnu i Hercegovinu i skupove koje organizira Društvo.

U sklopu putovanja posjećeni su i Memorijalni muzej koncentracijskog logora Auschwitz i rudnik Wielicka, koji se nalazi na UNESCO-ovoj Listi zaštićene baštine.

Natrag