Studijski posjet rukovoditelja zemljišnoknjižnih ureda u FBiH Švedskoj - FGU

Novosti pregled

Studijski posjet rukovoditelja zemljišnoknjižnih ureda u FBiH Švedskoj

27.05.2014 14:58

U organizaciji Lantmäterieta (državne geodetske uprave Kraljevine Švedske) zemljišnoknjižni rukovoditelji iz FBiH, te pravnici iz imovinskopravnog sektora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS su u razdoblju od 19. do 23. svibnja 2014. godine boravili u Švedskoj.

Tijekom boravka upriličen je posjet jednom od sedam postojećih zemljišnoknjižnih ureda u Švedskoj, u općini Norrtälje, gdje su predstavljene sve oblasti zemljišnoknjižne administracije, zatim IT dostignuća u ovoj oblasti, pravni okviri i zakonska rješenja te kako pravni sustav zemljišnih knjiga funkcionira s praktične točke gledišta.

Jedna od glavnih tema bilo je i upravljanje promjenama koje se dešavaju pri reorganizaciji i općenito u društvu te kako razvijati zemljišnoknjižnu registraciju iz jedne okolnosti u drugu.

Veliko pozornost izaslanstva izazvala je prezentacija o prelasku zemljišnoknjižnih ureda pod nadležnost državne geodetske uprave Kraljevine Švedske – Lantmäterieta, te aktivnosti koje su značajno olakšale rad zemljišnoknjižnih ureda stvorivši uvjete za ujednačenu praksu iz zemljišnoknjižne oblasti i lakšu suradnju s katastarskim uredima.

Predstavnici FBiH i RS izrazili su svoje zadovoljstvo posjetom, kao i zahvalnost CILAP projektu i upravama za geodetske i imovinskopravne poslove za organizaciju posjeta.

Natrag