STUDIJSKI POSJET INSTITUCIJAMA KRALJEVINE ŠVEDSKE - FGU

Novosti pregled

STUDIJSKI POSJET INSTITUCIJAMA KRALJEVINE ŠVEDSKE

01.06.2022 22:04

U okviru CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini), čiji je cilj izgradnja kapaciteta i prenos znanja a u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, od 31.05. do 03.06.2022. godine organiziran je studijski posjet institucijama Švedske zemljišne administracije i Porezne uprave.

Cilj studijskog posjeta je bio detaljno upoznavanje sa sustavom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na suradnju Švedske geodetske uprave i porezne uprave u kreiranju sustava procjene vrijednosti nekretnina. Kraljevina Švedska predstavlja odličan primjer međusobne suradnje svih institucija i sudionika u procesima zemljišne administracije. Uska suradnja Švedske geodetske uprave i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su temelj za razvijeno tržište nekretnina.

Tijekom studijskog posjeta detaljno su prezentirane sljedeće teme:

  • organizacija Lantmäterieta te utjecaj dobro organiziranih institucija na efikasnost usluga i dobru suradnju sa svim ostalim institucijama;
  • uloga Lantmäterieta u stvaranju sustava procjene nekretnina.
  • funkcioniranje Švedske porezne uprave;
  • metode utvrđivanja poreza na imovinu i poreza na nekretnine;
  • pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäterieta (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza;
  • suradnja Lantmäterieta i švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sustava procjene nekretnina;
  • uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju čitavog društva u Švedskoj;

Izaslanstvo institucija u Bosni i Hercegovini koja je posjetila institucije švedske upravne administracije su činili ministrica financija Federacije BiH gđa Jelka Milićević, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović, zamjenik ravnatelja Porezne uprave Federacije BiH gosp. Slobodan Vukoja, pomoćnik ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Denis Tabučić, te predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske. Studijskom posjetu se u ime CILAP projekta pridružila i ravnateljica, gđa Andja Zimić a izaslanstvo je tijekom posjeta pozdravila i podržala veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj gđa. Elvira Dilberović, koja je tom prilikom naglasila važnost implementacije CILAP projekta.

Natrag