Sastanak Izvršnog odbora, skupine stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Europi - FGU

Novosti pregled

Sastanak Izvršnog odbora, skupine stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Europi

03.07.2015 11:24

U Amsterdamu, Nizozemska, je 22. lipnja 2015. godine održan sastanak Izvršnog odbora, skupine stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Europi, koji djeluje u okviru Statističke komisije Ujedinjenih naroda (UN GGIM-Europe).

Na sastanku su predstavljeni rezultati zasjedanja Proširenog odbora UN GGIM, koji je održan početkom svibnja 2015. u Hangzhouu u Kini, a razgovaralo se i o održavanju plenarne sjednice UN GGI početkom kolovoza u New Yorku i sadržaju plenarne sjednice UN GGIM Europe, koja će se održati 7. listopada 2015. godine u Beogradu.

Najavljena je i rasprava o strateškim usmjerenjima skupine stručnjaka iz UN GGIM Europe u sljedećih pet godina budući da se velika pozornost mora usmjeriti na obuku i edukaciju u području geoinformatike. Jedan od glavnih prioriteta u sljedećim godinama će biti uporaba geografskih informacija u postizanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koje je sebi postavila organizacija Ujedinjenih naroda. UN GGIM će na strateškoj razini nastaviti baviti se pružanjem osnovnih setova prostornih podataka i olakšavanjem njihove najšire moguće uporabe te usklađivanja.

Također, na sastanku je predstavljeno izvješće o radu Radne skupine A, koja se bavi definicijom minimalnih osnovnih prostornih podataka, i Radne skupine B, čiji je zadatak definiranje prioriteta korisnika prostornih podataka i njihova međusobna povezanost , a razrađen je i Strateški plan, s obzirom na predložene izmjene.

Sljedeći sastanci Odbora održat će se 6. 8. 2015. godine u New Yorku i na kraju plenarne sjednice UN GGIM Europe 6. 10. 2015. godine u Beogradu.

Natrag