Realizirana suradnja na polju razmjene podataka permanentnih GNSS stanica - FGU

Novosti pregled

Realizirana suradnja na polju razmjene podataka permanentnih GNSS stanica

24.04.2014 15:42

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u sklopu svojih aktivnosti održavanja i modernizacije mreže permanentnih stanica FBIHPOS dovršila ranije dogovorenu suradnju na polju razmjene podataka s Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske.

Potpisnice osiguravaju potrebnu komunikacijsku opremu za prekograničnu suradnju za razmjenu podataka (npr. zakup linija, Internet/VPN). Dogovorena razmjena podataka referentnih stanica provodit će se u formatu neobrađenih podataka s 1-sekundnim intervalom u odgovarajućem formatu, s obzirom na tip softvera u kontrolnom centru, a međusobna razmjena podataka se neće naplaćivati. Sporazum je sklopljen na pet godina, a nakon isteka tog razdoblja automatski se produžuje za iduće jednogodišnje razdoblje, ukoliko ga bilo koja potpisnica ne otkaže pisanom obaviješću drugoj potpisnici godinu dana unaprijed.

Realizacijom ovog sporazuma FBIHPOS mreža bogatija je za dvije nove stanice, locirane u Dubrovniku i Županji. Dodatni napredak u ovom polju Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove planira ostvariti putem regionalnog projekta koji je trenutačno u fazi pripreme. Planirana je uspostava regionalnog centra za analizu, i to za područje Zapadnog Balkana, što u konačnici može postati značajan dio Europske mreže permanentnih GNSS stanica.

Natrag