Radionica – priručnik najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostave zemljišne knjige - FGU

Novosti pregled

Radionica – priručnik najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostave zemljišne knjige

18.09.2014 13:11

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) – Jedinice za provedbu Projekta registracije nekretnina, uz potporu CILAP projekta, održana je radionica na kojoj je nastavljen rad na izradi priručnika najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostave zemljišne knjige. Radionica je održana u Zenici u razdoblju od 15. do 16. 9. 2014. godine, uz sudjelovanje predstavnika FGU, Jedinice za provedbu Projekta registracije nekretnina i predstavnika većeg broja ZK ureda u Federaciji BiH.
Konzultanti/eksperti angažirani u okviru CILAP projekta su tijekom radionice prezentirali nacrt priručnika, te je urađena analiza predloženih procedura zamjene i uspostave zemljišne knjige u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama FBiH. Predstavnici ZK ureda su na konkretnim primjerima dali pregled dosadašnje prakse u procesu zamjene zemljišne knjige, s posebnim osvrtom na uočene probleme i zapreke u procesu.
Forma okruglog stola, u kojoj se odvijala radionica, omogućila je svim sudionicima da iskažu svoje mišljenje, što je dovelo do definiranja najboljih rješenja, koja će biti ugrađena u konačni tekst priručnika. Naglašen je izuzetni značaj priručnika kao prvog dokumenta koji će dati odgovore na otvorena pitanja koja usporavaju rad ZK ureda u procesu zamjene i uspostave zemljišne knjige.
Završetak izrade priručnika očekuje se do kraja listopada 2014. godine, što će dati izuzetno velik doprinos efikasnosti postupka usklađivanja podataka o nekretninama između katastra i ZK u okviru Projekta registracije nekretnina, koji financira Svjetska banka.

Natrag