Radionica komponente vezane za procjenu vrijednosti nekretnina - FGU

Novosti pregled

Radionica komponente vezane za procjenu vrijednosti nekretnina

11.06.2015 15:58

Sukladno planiranim aktivnostima CILAP projekta, u razdoblju od 8. – 12. lipnja 2015. godine u hotelu Maxi u Sarajevu održana je radionica na temu „Razvoj tehničke dokumentacije “.

Radionicu su vodili regionalni stručnjaci gosp. Dušan Mitrović iz Slovenije i gđa Marija Rašković iz Srbije, a obrađene su sljedeće teme:

  • Web aplikacija Registra cijena –primjeri iz Slovenije i Srbije
  • Pregled pripremljene tehničke dokumentacije Registra cijena i diskusija o detaljima
  • Potpora prilikom izrade konačne verzije tehničke dokumentacije Registra cijena.

Temeljni cilj radionice je bio da se pruži stručna ptpora za izradu tehničke dokumentacije za razvoj sustava Registra cijena. Plan provedbe Registra cijena nekretnina, izrađen od strane radnih skupina, predstavlja dobru osnovu za razvoj tehničke dokumentacije. Plan provedbe je šira slika gdje je detaljno dat pregled organizacijskog i procesnog modela. Sada se radna skupina mora baviti detaljima sustava, kao što su funkcionalnosti Registra cijena, koje informacije će biti dostupne i tko su korisnici sustava, postavljanje nefunkcionalnih zahtjeva i sl. Na radionici su, osim redovitih članova skupine, prisutni bili i predstavnici ICT radne skupine koji će podržavati rad tijekom razvoja ICT sustava.

Stručnjaci su dali primjere svojih upitnika, odnosno načina prikupljanja podataka, svrstavanja i upisa nekretnina u aplikaciju Registra cijena, te slučajeve na koje treba obratiti pozornost i definirati ih u softveru. Na radionici su obrađena i specifična pitanja razvoja sustava Registra cijena kao što su objekti sistema, atributi aplikacije, načini prikupljanja i održavanja podataka, operacije ugovora u Registru cijena (traženje, statistike, printanje, izvoz, uređivanje i pregled) i drugi detalji koji moraju biti sadržani u tehničkoj dokumentaciji za razvoj Registra cijena nekretnina.

U znak potpore, direktori obje entitetske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Bosni i Hercegovini i Lantmäterieta te gđa Anđa Zimić, direktorica Projekta, su u razdoblju održavanja Upravnog odbora CILAP projekta došli pozdraviti sudionike radionice i iskazati zadovoljstvo postignutim rezultatima u sklopu komponente.

Natrag