Primopredaja finalnog izvješća - Osnovne gravimetrijske mreže Federacije BIH i Republike Srpske - FGU

Novosti pregled

Primopredaja finalnog izvješća - Osnovne gravimetrijske mreže Federacije BIH i Republike Srpske

21.11.2014 09:26

U prostorijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske u Banja Luci je 19. 11. 2014. godine održan sastanak u povodu završetka radova na Osnovnoj gravimetrijskoj mreži Federacije BiH i Republike Srpske, odnosno Osnovnoj gravimetrijskoj mreži BiH.
Osnovna gravimetrijska mreža BiH je rađena u okviru CILAP projekta – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, a u suradnji s Lantmäterietom (švedskom državnom upravom za kartografiju, katastar i upis prava) i Republičkim geodetskim zavodom Republike Srbije.
Ravnatelji obiju uprava gosp. Željko Obradović i gosp. Miloš Komljenović su prisutne pozdravili kraćim obraćanjem i osvrtom na značaj uspješno okončanog projekta.
Autor projekta prof. dr. Miroslav Starčević, dipl. inž. geofizike, je prezentirao postupak uspostave Osnovne gravimetrijske mreže BiH, te realizaciju mjerenja i dobivene rezultate. Istaknuo je da rezultati mjerenja (standardna greška apsolutnih ubrzanja, srednja vrijednost i standardna devijacija) ukazuju da je Osnovna gravimetrijska mreža BiH urađena izuzetno kvalitetno.
Na sastanku je, također, bilo riječi o nastavku gravimetrijskih mjerenja te o realizaciji detaljnog gravimetrijskog premjera u točkama na rastojanju od 3 do 5 km, a sve u cilju određivanja geoida centimetarske točnosti na teritoriju BiH.

Natrag