POTPISANI UGOVORI U OKVIRU PROJEKTA REGISTRACIJE NEKRETNINA - DODATNO FINANCIRANJE - FGU

Novosti pregled

POTPISANI UGOVORI U OKVIRU PROJEKTA REGISTRACIJE NEKRETNINA - DODATNO FINANCIRANJE

20.05.2022 11:12

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su 19.05.2022. godine potpisani ugovori za usklađivanje podataka između katastra i zemljišne knjige za ukupno 43 katastarskih općina sa područja narednih jedinica lokalne samouprave, a u nadležnosti su 12 općinskih sudova: ČITLUK, GRADAČAC, KALESIJA, LUKAVAC, MOSTAR, ODŽAK, ORAŠJE, SREBRENIK, ŠIROKI BRIJEG, LJUBUŠKI, TOMISLAVGRAD, TUZLA I ŽIVINICE.

Ugovore su potpisali ravnatelj Uprave gosp. Željko Obradović i ovlašteni predstavnici firmi Geometrika d.o.o. Grude, BN Pro d.o.o. Sarajevo, GeoBiro d.o.o. Konjic, Gauss d.o.o. Tuzla i Trafficon d.o.o. Odžak.

Rok za realizaciju ugovora je šest mjeseci od dana efektivnosti ugovora nakon čega slijedi postupak zamjene i uspostave zemljišne knjige koji se provodi u zemljišnoknjižnim uredima nadležnih općinskih sudova sukladno Zakonu o zemljišnim knjigama, a također će se financirati iz sredstava Projekta registracije nekrenina- dodatno financiranje.

Potrebno je naglasiti i da je u pripremi još jedan LOT kojim će biti obuhvaćeno 46 katastarskih općina sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: BIHAĆ, BUSOVAČA, TRAVNIK, NOVI TRAVNIK, ČAPLJINA, STOLAC, FOČA U FBIH, GRAČANICA, VOGOŠĆA, KAKANJ, SANSKI MOST, VAREŠ i ZENICA, koje su u nadležnosti 10 općinskih sudova.

Natrag