POSJET INSTITUCIJAMA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE - FGU

Novosti pregled

POSJET INSTITUCIJAMA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE

04.12.2019 15:09

Izaslanstvo u sastavu: Ministrica financija Vlade Federacije BiH gđa Jelka Milićević, ravnatelj Porezne uprave Federacije BiH gosp. Šerif Isović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović i ravnateljica CILAP projekta gđa Andja Zimić je boravilo u Republici Sloveniji u posjetu institucijama Vlade Republike Slovenije u periodu od 2.- 4. prosinca 2019. godine.

Cilj posjeta je prezentacija sustava procjene vrijednosti nekretnina s obzirom da je Republika Slovenija jedina zemlja regije sa uspostavljenim sustavom procjene vrijednosti nekretnina. Naime, u Bosni i Hercegovini je zahvaljujući CILAP projektu pokrenuto niz aktivnosti sa ciljem povećavanja efektivnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije, a kao jedna od važnijih se ističe uspostava Registra cijena nekretnina, realizirana u uskoj suradnji Porezne uprave Federacije BiH i Federalne geodetske uprave. Cilj Registra cijena nekretnina je pružanje uvida u stvarni razvoj i kretanje tržišta nekretnina kako bi se postigla veća transparentnost i sigurnost.

U sklopu službenog posjeta je ravnatelj Geodetske uprave Republike Slovenije, gosp. Tomaž Petek prezentirao projekt uspostave registra cijena i vrijednosti nekretnina. Održan je i sastanak u Ministarstvu financija gdje je državna tajnica gđa Natalija Kovač Jereb sa suradnicima prezentirala porezni sustav Republike Slovenije, a u Ministarstvu socijalne skrbi je ministrica, gđa Ksenija Klampfer, prikazala sve koristi od podataka vrijednosti nekretnina u sustavu socijalnih izdavanja.

Bio je ovo veoma koristan posjet, s obzirom da institucije Federacije BiH u sektoru zemljišne administracije razvijaju kapacitete za pripremu i realizaciju projekta procjene vrijednosti nekretnina.

Natrag