Parafiran tekst Ugovora - FGU

Novosti pregled

Parafiran tekst Ugovora

03.06.2014 20:57

Državna povjerenstva za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore su 26. i 27. svibnja u Sarajevu usuglasila i parafirala tekst Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Usuglašeni su i parafirani i Tekstualni opis protezanja državne granice, kao i Topografske karte 1:25000 (19 listova), s ucrtanom graničnom crtom, koji su prilozi Ugovora o državnoj granici.

Duljina granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore iznosi 268 km i u početku je razmatrana u okviru razgovora o granici između BiH i SRJ, te Bosne i Hercegovine i Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, a potom su od osamostaljenja Crne Gore započeti razgovori povjerenstava za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U svim razgovorima povjerenstava BiH i Crne Gore nije bilo velikih spornih pitanja.

Jedini nesporazum se pojavio na dijelu granice između općina Foča (KO Slatina) i Pljevlja, ali su povjerenstva postigla suglasnost, a postignuti dogovor je potvrđen i od strane Vijeća ministara BiH, odnosno Vlade Crne Gore.
Parafiranjem ovih dokumenata završen je tehnički, najzahtjevniji dio identifikacije granične crte dviju država i ispunjen najvažniji uvjet za potpisivanje Ugovora o državnoj granici između dviju država. Nakon dobivanja suglasnosti od mjerodavnih državnih tijela Ugovor će se potpisati, a potom će se prići i ratifikaciji u parlamentima dviju država.

Natrag