ODRŽANA SVEČANOST U POVODU 200 GODINA KATASTRA U AUSTRIJI I ZEMLJAMA BIVŠE AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE - FGU

Novosti pregled

ODRŽANA SVEČANOST U POVODU 200 GODINA KATASTRA U AUSTRIJI I ZEMLJAMA BIVŠE AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE

05.10.2017 11:08

U Beču je 4. listopada 2017. godine održana svečanost u povodu 200 godina katastra u Austriji i zemljama bivše Austro-Ugarske Monarhije. Svečanost je održana u zgradi Austrijske akademije znanosti.

Svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti iz javnog, kulturnog i gospodarskog života Republike Austrije, ali i brojni gosti iz raznih europskih zemalja. Imajući u vidu da se u Beču od 1. do 3. listopada održavala i redovita godišnja skupština EuroGeographicsa, većina članova i ravnatelja katastarskih i kartografskih agencija je prisustvovalo ovoj svečanosti.

Na samom početku svečanosti videolinkom je sve prisutne pozdravio predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen zahvalivši se gostima na dolasku, a ravnatelju austrijske geodetske uprave na postignutim rezultatima. Uvodni pozdrav dobrodošlice svim prisutnima uputio je i ravnatelj austrijske geodetske uprave Werner Hoffmann, koji je u svom govoru naglasio značaj katastarske evidencije u Austriji, ali i povijesnu ulogu kako u Austriji tako i u svim bivšim zemljama Austro-Ugarske Monarhije. Potom je prikazan film o povijesti katastra u Austriji i trenutačnim aktivnostima sektora zemljišne administracije u Austriji.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili i uputili svoje čestitke austrijskoj geodetskoj upravi predsjednica EuroGeographicsa Ingrid Vanden Berghe, predsjednica Međunarodne federacije geodeta (FIG) Chryssy A. Potsiu, zamjenik ministra znanosti, istraživanja i gospodarstva Republike Austrije Matthias Tschirf i zamjenik ministra pravde Republike Austrije Georg Kathrein.

Prisutnima je uručena knjiga „200 Jahre Kataster“ u kojoj su objavljeni sadržaji o osnivanju i ulozi austrijskog katastra kako u Austriji tako i u svim zemljama bivše Austro-Ugarske Monarhije.

Austrijski katastar i njihov model evidencije nekretnina je zasigurno jedan od najuspješnijih u svijetu   i imao je i ima veliku ulogu u kreiranju politike zemljišne administracije kako na nacionalnoj tako i na europskoj i svjetskoj razini.

Svečanosti je prisustvovao i ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Natrag