Održana regionalna radionica u Sarajevu - FGU

Novosti pregled

Održana regionalna radionica u Sarajevu

17.06.2022 16:55

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove je održana regionalna radionica ” Geodetska infrastruktura i prijelaz na nove referentne sustave” u periodu od 13.-16.6.2022. godine. Radionicu su otvorili gosp. Željko Obradović, ravnatelj uprave i gđa Andja Zimić, ravnateljica CILAP projekta.

Regionalna radionica okupila je geodetske stručnjake iz tri zemlje regije koji imaju potporu kroz švedske donatorske projekte, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, te stručnjake iz Slovenije i Švedske.

Tijekom radionice su sve geodetske uprave predstavile trenutno stanje u razvoju geodetske infrastrukture u svojoj zemlji, kao i planove budućih tranzicijskih aktivnosti neophodnih za početak implementacije i korištenja novih referentnih sustava te povezivanje s europskim referentnim mrežama.

Sve geodetske uprave izrazile su veliko zadovoljstvo radionicom jer su dobile priliku upoznati se sa svojim kolegama, vidjeti stanje razvoja geodetske infrastrukture u regiji, Sloveniji i Švedskoj te upoznati se s problemima i razmijeniti iskustva.

Zaključeno je da je potrebno uspostaviti regionalnu suradnju na ovom području a postignut je i dogovor o pokretanju inicijative za regionalnu suradnju, izradi projektnog zadatatka a projekt će biti predstavljen na Regionalnoj konferenciji u Sloveniji koja će se održati 21.09.2022. godine. Za financiranje projekta će prijava biti poslana Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i suradnju, a samu provedbu bi podržao Lantmäteriet.

Natrag