Održana radionica u sklopu dizajn faze novog Švedskog donatorskog projekta - FGU

Novosti pregled

Održana radionica u sklopu dizajn faze novog Švedskog donatorskog projekta

27.08.2022 10:04

Radionica sa ciljem detaljnog definiranja obima projektnih aktivnosti je održana u periodu od 21. do 25.08.2022. godine u Gavle-u (Kraljevina Švedska), a sve u sklopu dizajn faze novog projekta donatorske podrške Kraljevine Švedske institucijama sektora zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini.

Službenici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su zajedno sa predstavnicima Geodetske uprave Republike Srpske te stručnim timom Lantmäteriet-a (Švedska uprava za kartografiju, katastar i ZK) izradili prvu verziju prijedloga novog projekta razvojne suradnje koji je tijekom ovog posjeta detaljno razmatran i unaprijeđen.

Glavni izazovi nove razvojne i donatorske suradnje su identificirani u oblastima:

  • općenita izgradnja kapaciteta institucija
  • masovna procjena vrijednosti nekretnina
  • infrastruktura prostornih podataka (IPP)
  • razvoj geodetske infrastrukture

Prijedlog novog projekta i suradnje je predviđeno u trajanju od 5 godina i planirano je da isti bude pokrenut u prvoj polovini 2023. godine. Projekt će kroz implementaciju dati značajne opipljive rezultate za unapređenje zemljišne administracije, uz puno poštovanje demokratskih procedura time doprinoseći ispunjavanju uvjeta za EU integraciju BiH i ciljeva održivog razvoja (UN SDG).

Nastavak dizajn faze nastaviti će se u narednim mjesecima kroz individualni i timski rad predstavnika svih sudionika u projektu a predviđen je i posjet stručnjaka Lantmäteriet-a Bosni i Hercegovini u drugoj polovini 09. mjeseca 2022. godine. Tijekom planiranog posjeta će se održati i konsultativni sastanci sa predstavnicima Švedskog veleposlanstva i ureda Sida-e u Bosni i Hercegovini.

Natrag