ODRŽANA INSPIRE – GEOSPATIAL WORLD FORUM KONFERENCIJA - FGU

Novosti pregled

ODRŽANA INSPIRE – GEOSPATIAL WORLD FORUM KONFERENCIJA

30.05.2015 18:03

Ovogodišnja INSPIRE (Infrastruktura za prostorne podatke u Europskoj uniji) konferencija organizirana je u suradnji s Geospatial World Forumom i održana je pod nazivom „INSPIRE – GWF 2015„ od 25. do 29. 5. 2015. godine u Lisabonu, Portugal.

INSPIRE konferencija je jedinstven događaj koji okuplja korisnike i proizvođače podataka te ujedno i kreatore politika iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o svim temama koje se tiču INSPIRE direktive, ali i više od toga. Svake godine sudjelovanjem na konferenciji organizira se forum akterima iz vlada, akademske zajednice i industrije gdje je moguće čuti i razgovarati o najnovijim događanjima u sferi INSPIRE direktive, ali i sferi prostornih podataka općenito. Konferencija pruža odličnu priliku da se europskoj zajednici predstave dešavanja u nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.

Ovogodišnja INSPIRE  konferencija je bila orijentirana na predstavljanje geoprostornih tehnologija i najboljih primjena u praksi, te je na jednom mjestu spojila vođe politika i industrije geoprostornih tehnologija  s praktičarima i klijentima u ovom polju. Konferencija je ujedno prilika za izgradnju javno-privatnog partnerstva između onih koji imaju potrebu za prostornim informacijama (okoliš, promet, energija, komunalni uređaji, upravljanje vodama, poljoprivreda itd.) i onih sposobnih za isporuku i upravljanje tim podacima kroz geoprostorne tehnologije i infrastrukturu prostornih podataka, kao što je to INSPIRE.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je i na ovogodišnjoj konferenciji osigurala sudjelovanje putem CILAP i IMPULS projekata izgradnje kapaciteta koji se trenutačno veoma uspješno provode u suradnji s geodetskom upravom Kraljevine Švedske – Lantmäterietom. Tako su na konferenciji u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisustvovali ravnatelj Uprave gosp. Željko Obradović, ravnateljica CILAP projekta gđa Anđa Zimić, pomoćnik ravnatelja u Sektoru za geoinformatiku gosp. Nedžad Pašalić, te zaposlenik Sektora za geoinformatiku gosp. Denis Tabučić.

Natrag