Održana IMPULS nacionalna radionica u Mostaru - FGU

Novosti pregled

Održana IMPULS nacionalna radionica u Mostaru

24.03.2017 12:54

U Mostaru je u razdoblju od 21. do 23. ožujka 2017. godine održana IMPULS nacionalna radionica pod nazivom Podizanje svijesti o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) i INSPIRE direktivi Europske unije i objavljivanje metapodataka. Na početku radionice prisutne je pozdravio i poželio dobrodošlicu ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) g. Željko Obradović, nakon čega se krenulo s realizacijom programa radionice.

Prvog dana radionice razmatrana je problematika u vezi s izradom drafta zakona o IPP-u Federacije BiH. Radionici su prisustvovali IMPULS eksperti, članovi IMPULS tima FGU-a i članovi Radne skupine za institucionalna i pravna pitanja IPP-a FBiH, koju je imenovalo Vijeće IPP-a FBiH. Doneseni su zaključci u vezi s načinom izrade drafta te dinamikom sastajanja Radne skupine i podnošenja izvješća Vijeću IPP-a FBiH.

Nakon završetka programa prvog dana IMPULS nacionalne radionice održana je VI. sjednica Vijeća IPP-a FBiH na kojoj su, između ostalog, pokrenute aktivnosti ustroja Radne skupine za tehničke standarde IPP-a FBiH te je donesena Odluka o izradi web-stranice Vijeća IPP-a FBiH.

Tema drugog dana IMPULS nacionalne radionice bila je priprema i uređivanje metapodataka različitih subjekata IPP-a, odnosno skupova podataka koji će se koristiti u okviru IMPULS projekta. Subjekti IPP-a koji su se odazvali pozivu i spremni su raditi na pripremi i uređivanju metapodataka su: Direkcija za ceste Federacije BiH, Federalni zavod za statistiku, Federalni geološki zavod i dr. Tijekom radionice svoja iskustva su prezentirali IMPULS eksperti iz Švedske, Hrvatske i Makedonije, te članovi IMPULS tima FGU-a.

Treći dan IMPULS nacionalne radionice razmatrana je problematika u vezi s prikupljanjem podataka o subjektima IPP-a (registar subjekata IPP) i izvorima prostornih podataka IPP-a. Razmatrana su iskustva i metodologija izrade navedenih registara u Švedskoj, Hrvatskoj i Makedoniji, a sudionici su se informirali o prikupljenim podacima u Federaciji BiH (u skladu s INSPIRE specifikacijama, u okviru projekata), te potrebom stvaranja registra subjekata IPP-a FBiH (nadležnosti, postojeći podaci, nužne promjene u registraciji podataka i dr.), kao i registra izvora prostornih podataka IPP-a FBiH (tko posjeduje prostorne podatke, koliko su ažurni, u kojem su formatu dostupni i sl.).

Izrada ovih registara je prvi korak prema izradi metapodataka, kao i prvi korak prema uspostavi IPP-a FBiH. Radionicu su vodili IMPULS eksperti i IMPULS tim FGU-a.

Prezentacije i fotografije sa Nacionalne radionice možete preuzeti na sljedećem LINKU

 

Natrag