Održana ELF radionica za područje Zapadnog Balkana - FGU

Novosti pregled

Održana ELF radionica za područje Zapadnog Balkana

12.11.2015 09:49

U Banjaluci je 10. i 11. studenoga održana radionica pod nazivom „WORKSHOP FOR WESTERN BALKANS REGION “CONTRIBUTION TO EUROPEAN LOCATION FRAMEWORK (ELF)“, čiji je domaćin bila Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Ciljevi održavanja radionice su bili:

  • predstaviti ELF projekt te pogodnosti koje projekt donosi;
  • predstaviti načine na koje nacionalne katastarske agencije mogu sudjelovati u ELF projektu;
  • predložiti akcije te izraditi prijedlog plana proizvodnje za doprinos ELF-u.

Radionica je organizirana pod izravnim pokroviteljstvom EuroGeographicsa, a podržana od strane IMPULS projekta koji se provodi u regiji Zapadnog Balkana. Ravnatelj Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske g. Miloš Komljenović je uvodnim govorom otvorio radionicu, te prisutnima naglasio prednosti koje donosi provedba ovoga, ali i sličnih projekata koji se neposredno bave prostornim podacima.

Cilj ovog projekta je da se uspostavi Europski lokacijski okvir (ELF), a koji je potreban za pružanje ažurnih, autoritativnih, interoperabilnih, prekograničnih, te referentnih geopodataka koje bi koristili Europska zajednica te javni i privatni sektor. Svestrana, cloud utemeljena arhitektura pruža platformu za prekogranične INSPIRE usklađene geopodatke. Trogodišnji projekt je podržan od strane konzorcija od 30 partnera diljem Europe, čiji je rad sufinanciran od strane Europske komisije. Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove ovom prilikom su predstavljali zaposlenik Sektora za geoinformatiku g. Denis Tabučić te konzultanti angažirani putem IMPULS projekta gđa Slobodanka Ključanin i g. Muris Ćeman.

Natrag