Održan završni sastanak donatorskog projekta regionalne suradnje - FGU

Novosti pregled

Održan završni sastanak donatorskog projekta regionalne suradnje

18.11.2022 20:52

Završni sastanak u okviru donatorskog projekta regionalne suradnje je održan u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška. Na sastanku su sudjelovali predstavnici uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Kroz projekt je unapređena regionalna suradnja na polju vršenja geodetskih mjerenja i određivanje geoida visoke točnosti za zemlje regije Zapadnog Balkana. Projekt je također podržao razmjenu znanja i iskustava regionalnih geodetskih uprava i eksperata Norveške uprave za katastar i mapiranje a financirani su i radovi na detaljnoj gravimetrijskoj izmjeri na području Federacije BiH

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove posljednjih godina aktivno radi na izračunu i uspostavi geoida za područje Federacije BiH. Završena je stabilizacija nove nivelmanske mreže, uspostavljen prostorni referentni sustav, uspostavljen gravimetrijski referentni sustav te izvršena nivelmanska mjerenja.

U sklopu završnog sastanka norveški eksperti su prezentirali radove i aktivnosti na uspostavi i održavanju (unapređenju) geoida kao i način suradnje svih skandinavskih zemalja na polju geodezije određivanja geoida. Pored toga održan je tečaj računanja geoida pri čemu su norveški eksperti detaljno prezentirali sve korake potrebne za izračun geoida.

Natrag