Održan V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini - FGU

Novosti pregled

Održan V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini

29.09.2023 13:24

Redoviti V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini je održan u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne (GDHB) od 27. do 29. rujna u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare. Predsjednica Bradara je u svom pozdravnom govoru istakla važnost i napredak sektora zemljišne administracije Bosne i Hercegovine, kao i cjelokupni doprinos društvu kroz postignute rezultate i implementirane projekte.

U uvodnom obraćanju nazočne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu gosp. Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne, naglasivši kako je nakana Društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu.

Kroz planiranih šest sesija Kongresa predstavljene su aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ukupno dvadeset tri pristigla rada te održana tri pozvana predavanja.

U uvodnoj sesiji Kongresa je gosp. Tomaž Petek, član Upravnog odbora Eurogeographicsa i ravnatelj Geodetske uprave Slovenije govorio o ulozi Slovenske zemljišne administracije u programu Zeleni dogovor („Green deal“). Zatim je održano prigodno predavanje povodom sedamdesete obljetnice početka nove izmjere u BiH koje je održao profesor s Odsjeka za geodeziju Građevinskog fakulteta u Sarajevu gosp. Nedim Tuno, a uvodnu sesiju je zatvorio gosp. Maho Taso, direktor agencije Prostor d.o.o. Sarajevo, prezentacijom o važnosti detaljnog i pouzdanog Registra cijena nekretnina.

S obzirom na rezultate i konstantan napredak u radu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove sudionicima Kongresa je bila posebno zanimljiva sesija tijekom koje su prezentirani aktualni i planirani projekti, rezultati i dostignuća u radu. Prezentacije su održali pomoćnici ravnatelja; gosp. Nedžad Pašalić, gosp. Sead Hadžić i gosp. Denis Tabučić na čelu sa ravnateljem, gosp. Željkom Obradovićem.

U preostale četiri sesije su prezentirana dvadeset tri pristigla rada bosanskohercegovačkih autora i stručnjaka iz zemalja u okruženju, podijeljena u četiri dijela: osnivanje katastra i drugih registara kroz legislativu i praksu, nove tehnologije u katastru, infrastruktura prostornih podataka - platforma za prostorni i gospodarski razvitak i pravo, te projekti i društvene aktivnosti u katastru.

Kongres je sudionicima omogućio uvid u aktualno stanje katastra, zemljišne administracije i dostignuća na tom polju, kako na području BIH, tako i u zemljama okruženja.

Natrag