Održan seminar na temu: „Adresni registar u SBŽ - iskustva, koristi i sljedeće aktivnosti“ - FGU

Novosti pregled

Održan seminar na temu: „Adresni registar u SBŽ - iskustva, koristi i sljedeće aktivnosti“

27.10.2017 08:32

U zgradi Vlade Županije Središnja Bosna je 25. 10. 2017. godine održan seminar u sklopu druge komponente CILAP projekta. Glavni ciljevi seminara bili su upoznavanje predstavnika 11 jedinica lokalne samouprave iz navedene županije s 2. fazom uspostave adresnog registra, kao i predstavljanje projekta Registra cijena nekretnina. Seminar je bio namijenjen svima onima koji izravno ili neizravno sudjeluju u aktivnostima koje se provode kroz CILAP projekt.

Premijer Županije Središnja Bosna gosp. Tahir Lendo je poželio dobrodošlicu nazočnima te otvorio seminar. Pozdrave su uputili i gosp. Stipica Oreč, ravnatelj Županijske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gosp. Željko Obradović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te ravnateljica CILAP projekta gđa Anđa Zimić, koja se ukratko osvrnula na dosadašnje postignute rezultate Projekta. U uvodnom dijelu predstavljene su aktualnosti u radu, trenutačni projekti, kao i nadolazeće planirane aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Istaknuto je kako su zajedno s jedinicama lokalne samouprave prepoznali značaj i potrebu društva za izgradnju adresnog registra.

Radni dio seminara je započeo prezentacijom gosp. Stipice Oreča, kojom je predstavljen postupak uspostave adresnog registra u jedinicama lokalne samouprave u Županiji Središnja Bosna, te rezultati i izazovi koji predstoje tijekom sljedećeg razdoblja uspostave. Kratak osvrt na trenutačno stanje u Županiji Središnja Bosna dali su i predstavnici MUP-a navedene županije.

U drugom dijelu seminara gđa Željka Kolobarić, koordinatorica radne skupine za uspostavu adresnog registra u FBiH, je predstavila stanje u vezi s adresnim registrom u FBiH, kao i primjere uspostave u drugim jedinicama lokalne samouprave. Naglašena je i važnost uske suradnja s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Sa strane IDDEEA-e donesen je zaključak da bi se uvođenjem adresnog registra smanjili brojevi fiktivnih prijava, postigla bi se veća kontrola prijave prebivališta ili boravišta, adrese bez broja postale bi prošlost i imali bi visok stupanj usklađenosti i točnosti šifarnika, administrativnih jedinica i ulica.

Nakon završetka prezentacija na temu adresnog registra predstavljen je i Registar cijena nekretnina (RCN) u FBiH. Sve o Registru cijena nekretnina u Federaciji BiH - aplikaciji, suradnji, rezultatima trenutačne implementacije, predstavila je gđica Jelena Zelić, koordinatorica radne skupine zadužene za uspostavu RCN-a u FBiH. Navedeni projekt daje veliku priliku za pružanje odgovarajućih informacija tržišnim sudionicima na tržištu nekretnina. Održivo i transparentno tržište nekretnina je temelj za gospodarski razvoj i ulaganja.

Seminar je završen kratkom raspravom i zaključcima o važnosti ovih dvaju projekata kako za Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove tako i za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Natrag