Održan okrugli stol o strategiji razvoja službene kartografije - FGU

Novosti pregled

Održan okrugli stol o strategiji razvoja službene kartografije

29.04.2014 15:37

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) je 28. 4. 2014. godine održan okrugli stol o strategiji razvoja službene kartografije Federacije Bosne i Hercegovine.

Uvodnu riječ dao je ravnatelj FGU-a Željko Obradović naglasivši važnost definiranja strategije u svrhu razvoja službene kartografije FBiH i predstavivši dosadašnje projekte Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz djelokruga njezine nadležnosti. Projektni zadatak strategije i kratak presjek stanja službene kartografije u FBiH, kao i iskustva država regije i Europe predstavila je prof. dr. sc. Slobodanka Ključanin. Rasprava je nastavljena predstavljanjem analize topografsko-kartografskog modela podataka od strane dr. sc. Almira Karabegovića. Prijedlog organizacijske i funkcionalne strukture Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove predstavio je mr. sc. Ivan Landek iz Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.

Dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je prijedlog nove metodologije izrade službenih karata u FBiH.
Profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu dr. sc. Mirza Ponjavić prezentirao je analizu provedene ankete među korisnicima službenih topografskih karata i proizvođačima tematskih prostornih podataka u FBiH, kao i preporuke za odabir optimalnog modela za OTK bazu podataka. Raspravi su, također, prisustvovali pomoćnici ravnatelja i ostali zaposlenici FGU-a, kao i predstavnici federalnih i kantonalnih institucija zainteresiranih za strategiju razvoja službene kartografije FBiH. Okrugli stol završen je diskusijom i komentarima na predstavljena rješenja i preporučene aktivnosti unutar usvojene strategije.

Natrag