ODRŽAN KONGRES MEĐUNARODNE FEDERACIJE GEODETA (FIG) - FGU

Novosti pregled

ODRŽAN KONGRES MEĐUNARODNE FEDERACIJE GEODETA (FIG)

15.09.2022 13:20

Kongres Međunarodne federacije geodeta (International Federation of Surveyors – FIG) održan je u Varšavi, Poljska, u periodu od 11. 9. do 15. 9. 2022. godine. FIG Kongres je skup međunarodne zajednice geodeta i profesionalaca na polju prostornih podataka kroz održavanje niza interesantnih plenarnih i tehničkih sesija, radionica, izložbi te drugih pratećih društvenih i kulturoloških događaja. FIG konferencija je jedan od najvećih događaja u kalendarskoj godini u polju geoprostornih informacija i jedinstvena je prilika za raspravu o ključnim izazovima našeg vremena unutar geodetske profesije.

Međunarodna federacija geodeta (FIG) osnovana je 1878. godine i priznata je nevladina međunarodna profesionalna organizacija Ujedinjenih nacija (UN) i Svjetske banke (WB). Organizacije članice iz više od 120 zemalja mjere, pozicioniraju, mapiraju, lociraju, procjenjuju i vrednuju, planiraju, grade, razvijaju i upravljaju kopnom, morima i svim objektima koje je napravio čovjek s vizijom da prošire korisnost geodetske struke za dobrobit društva, životne sredine i gospodarstva.

Okvirna tema ovogodišnjeg Kongresa je “Volunteering for the future - Geospatial excellence for a better living” odnosno “Volontiranje za budućnost - Geoprostorna izvrsnost za bolji život“. Konferencija predstavlja odličnu priliku da se dobije uvid u budući razvoj i tijek razvoja na relevantnim poljima, ali i za proučavanje ideja i rješenja koje postoje danas i mogu biti od velike pomoći u svakodnevnom poslovanju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Tijekom konferencije prezentiran je i stručni rad na temu „Digitalna transformacija javnih usluga sektora zemljišne administracije u Federaciji Bosne i Hercegovine“ čiji su autori gosp. Željko Obradović, gđa Andja Zimic i gosp. Denis Tabučić.

Na konferenciji su ovom prigodom sudjelovali gđa Andja Zimic, ravnateljica CILAP projekta za Bosnu i Hercegovinu te gosp. Denis Tabučić, pomoćnik ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Natrag