ODRŽAN IV. KONGRES O KATASTRU U BIH - FGU

Novosti pregled

ODRŽAN IV. KONGRES O KATASTRU U BIH

01.11.2019 13:32

U organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne u Neumu je održan IV. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je održan od 29. do 31. listopada u Neumu u Grand hotelu „Neum“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH gospodina Marinka Čavare. Temeljna odrednica ovogodišnjeg skupa bila su četiri temeljna državna registra na kojima počiva administrativni sustav svake uređene države i to registar osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga kao i njihova međusobna veza.  Podaci ovih registara nezamjenjiv su temelj za rad različitih organa vlasti, javnih poduzeća, banaka, odvjetnika, notara itd. Postojanjem ova četiri registra u digitalnom okruženju neminovno se javlja potreba njihove automatske veze u svakoj prilici kada se za vođenje jednog od registara koriste podaci iz drugog registra. Na Kongresu su u sklopu 6 sesija održane 33 prezentacije.

U uvodnom obraćanju nazočne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu gosp. Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne naglasivši kako je nakana Društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu.

U prvoj sesiji održane su prezentacije više radova iz područja katastra, zemljišnih knjiga, infrastrukture prostornih podataka i zemljišne administracije općenito, te su prezentirana iskustva povezivanja temeljnih državnih registra (registar osoba, adresni registar, katastar i zemljišna knjiga) u Kraljevini Švedskoj, stanje registara i aktivnosti na njihovom povezivanju u Bosni i Hercegovini, te Europsko vijeće geodeta (CLGE).

U drugoj sesiji je svoj rad, trenutne aktivnosti, projekte, proizvode i usluge predstavila Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Nakon druge sesije upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o nastavku Projekta izgradnje kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH - CILAP projekta za naredne dvije godine. Ugovor su potpisali gosp. Željko Obradović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gđa. Bosiljka Predragović, ravnateljica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i gosp. Torgny Svenungsson, šef za razvojnu suradnju Ambasade Švedske. Ovaj projekt je odigrao veliku ulogu u pripremi i razvijanju velikog broja aktivnosti i preuzimanju znanja i iskustva iz Kraljevine Švedske. Osim financijske podrške, preuzeta su i iskustva u sektoru zemljišne administracije, stoga će ovakav vid podrške imati veliki značaj i u naredne dvije godine.

Aktivnosti CILAP projekta su prezentirane kroz treću sesiju. Prethodne sesije sudionicima Kongresa dale su potpuni uvid u sve aktivnosti koje se u Federaciji BiH provode u području zemljišne administracije, te je naglašen veliki iskorak u domenu zemljišne administracije kroz četiri godine.

Tijekom posljednje tri sesije predstavljeni su radovi koji su prijavljeni kongresu (20 radova). U radovima su obrađene i prezentirane aktuelne teme u području zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

Natrag