ODRŽAN DRUGI SEMINAR O ADRESNOM REGISTRU U SKLOPU IMPULS PROJEKTA - FGU

Novosti pregled

ODRŽAN DRUGI SEMINAR O ADRESNOM REGISTRU U SKLOPU IMPULS PROJEKTA

07.04.2015 14:40

U sklopu IMPULS projekta u Skopju je u razdoblju od 30. ožujka do 2. travnja 2015. godine održan drugi seminar o adresnom registru. Domaćin seminara je bila Uprava za katastar nekretnina Republike Makedonije, a seminar su vodili stručnjaci iz Lantmäterieta Urlika Roos i Magnus Linner. Seminaru su prisustvovali i predstavnici institucija iz zemalja koje su uključene u Impuls projekt, i to: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Kosova i  Makedonije. U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) seminaru su prisustvovali Adelko Krmek i Slaven Markota, koji su ujedno i članovi radne skupine za uspostavu adresnog registra u sklopu CILAP projekta u Federaciji BiH.

Svrha održavanja ovog višednevnog seminara bila je predstaviti jasnu sliku trenutačnog stanja adresnog sustava, procedure, pravila i propise u ovoj oblasti. Posebno su predstavljene informacije  o modelu postojećih podataka te njihova usklađenost s INSPIRE direktivom. Nazočni predstavnici institucija prezentirali su navedene informacije putem prethodno pripremljenih prezentacija. Predstavnici FGU su predstavili aktivnosti izvršene na pilot-lokaciji u sklopu CILAP projekta tijekom kojeg je razvijena zakonska regulativa, urađena suvremena aplikacija za uspostavu i vođenje sustava adresnog registra, sa središnjom bazom podataka u FGU. Stručnjaci Lantmäterieta su tijekom seminara prezentirali švedska iskustva u razvitku adresnog registra, njihov model podataka i određene primjere numeracije kućnih brojeva u ruralnim područjima, šoping-centrima, kompleksima zgrada, kao i u industrijskim zonama. Svi prisutni su tijekom trajanja seminara aktivno sudjelovali u radu te diskutirali i iznosili svoja viđenja i rješenja s obzirom na to da dolaze iz različitih institucija koje imaju različite modele i potrebe.

Na kraju je donesen zaključak da su ovakvi seminari višestruko korisni i edukativni jer se na jednom mjestu može upoznati s različitim iskustvima i rješenjima koja se primjenjuju u regiji kada je u pitanju adresni registar. 

Natrag