Održan Dan Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH za 2019. godinu - FGU

Novosti pregled

Održan Dan Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH za 2019. godinu

26.09.2019 14:56

Dan Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine je održan u Sarajevu 25. rujna 2019. godine, u okviru IMPULS projekta koji se financira iz sredstava Vlade Kraljevine Švedske.

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Predsjedavajući Vijeća IPP Federacije BiH gosp. Željko Obradović je pozdravio prisutne i zaželio dobrodošlicu, a Dan IPP Federacije BiH je otvorio ministar prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH gosp. Josip Martić.

Prezentirane su dosadašnje aktivnosti Vijeća IPP FBIH i planirane aktivnosti u narednom trogodišnjem periodu, realizacija projekata na uspostavi IPP u FBiH, u koje spadaju razvoj i puštanje u upotrebu web aplikacija Registar Subjekata, Registar prostornih podataka FBiH i Editor metapodataka. Važno je napomenuti da je u Registru Subjekata IPP FBiH upisano 50ak institucija koje su se prepoznale kao subjekti u IPP FBiH, a u Registar izvora prostornih podataka FBiH subjekti su upisali 108 skupova prostornih podataka za koje su nadležni.

Editor metapodataka omogućava subjektima IPP da opišu skupove podataka za koje su nadležni kako bi korisnici mogli pristupiti navedenim podacima (nadležne institucije, kontakt osobe, točnost podataka koji se nude i druge informacije o prostornim skupovima podataka).

Nakon održanih prezentacija u okviru Dana IPP FBiH održana je i sjednica Vijeća IPP na kojoj je razmatran nacrt Trogodišnjeg plana rada Vijeća IPP FBiH 2020-2022, informacija o Poslovnom modelu IPP i druge aktivnosti usmjerene na uspostavu i implementaciju IPP u FBiH.

Natrag