NADZORNA MISIJA SVJETSKE BANKE - FGU

Novosti pregled

NADZORNA MISIJA SVJETSKE BANKE

19.10.2020 11:01

Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su prošloga tjedna održali niz sastanaka sa predstavnicima Svjetske banke u okviru redovite misije Svjetske Banke, a 14.listopada je održan i završni sastanak. Tema i ove nadzorne misije je bilo praćenje realizacije projekta Registracija nekretnina u Bosni i Hercegovini a konstatirano je da se sve aktivnosti realiziraju sukladno planiranoj dinamici te da su sva četiri razvojna cilja realizirana. Projekt se završava sa 31.prosincem tekuće godine.

Tijekom provedbe Projekta je zahvaljujući aktivnostima na sistematskom usuglašavanju podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra došlo do značajnog porasta broja zemljišnoknjižnih uložaka temeljenih na novoj katastarskoj izmjeri. Trenutno je 55,35% zemljišnoknjižnih uložaka temeljeno na novoj katastarskoj izmjeri u odnosu na 33,3% koliko je taj omjer iznosio na početku provedbe Projekta. Ukupno je 1.024.586 vlasnika i suvlasnika do sada uknjižilo svoje nekretnine i zaštitilo svoja prava na njima, čime su unaprijeđene i pretpostavke za siguran pravni promet nekretnina i razvoj ukupnog gospodarstva.

Istaknuto je zadovoljstvo postignutim rezultatima i data potpora predstavnicima Federalne geodetske uprave u daljnjoj realizaciji strateških ciljeva od kojih je usuglašavanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka prepoznato kao prioritetna aktivnost.

U proceduri ratifikacije je i projekt Dodatnog financiranja projekta Registracije nekretnina čime se nastavljaju već započete aktivnosti u okviru trenutnog projekta.

Natrag