Nadogradnja i modernizacija mreže permanentnih GNSS stanica Federacije BiH - FBIHPOS - FGU

Novosti pregled

Nadogradnja i modernizacija mreže permanentnih GNSS stanica Federacije BiH - FBIHPOS

17.10.2019 13:53

Federalna uprava za geodetske i imovinske - pravne poslove je u 2019. godini kroz aktivnosti donatorskog projekta Kraljevine Norveške i vlastitim sredstvima realizirala aktivnosti nadogradnje i modernizacije mreže permanentnih GNSS stanica u Federacije BiH – FBIHPOS.

Pomoću navedenih donatorskih sredstava izvršeno je:

1. Nabava i instalacija jedne nove permanentne GNSS stanice;

2.Nabava 7 pojedinačnih licenci koje omogućavaju preuzimanje podataka sa drugih referentnih GNSS stanica iz regiona;

3. Uključivanje stanica Šamac, Rudo, Kneževo, Lopare i Lončari iz SRPOS mreže;

4. Uključivanje permanentne GNSS stanice Tuzla u FBiHPOS mrežu (vlasništvo Grada Tuzla);

5. Izvršeno je ujedinjenje dosadašnje SARA (Sarajevo) stanice sa EUREF (Europska mreža referentnih GNSS stanica)   SRJV stanicom (u suradnji sa Odsjekom za Geodeziju Građevinskog fakulteta u Sarajevu);

6. Osiguranje neophodnih softverskih licenci za procesiranje opažanja GALILEO satelitskih mjerenja u mreži FBIHPOS;

7. Izvršena je migracija na novu verziju Spider Business Centar softvera, čime je dosadašnji online korisnički softver SpiderWeb za preuzimanje i obradu Rinex mjerenja unaprijeđen novim softverom X-pos koji ima mogućnost procesiranja Rinex mjerenja koja sadržavanju i opažanja GALILEO satelita, pored dosadašnjih GPS i GLONASS.

8. Korisnicima je omogućen i dostupan servis za transformaciju i računanje koordinata iz globalnog sustava u državni koordinatani sustav za 5. i 6. zonu pomoću novog X-pos softvera.

 

U mrežu permanentnih GNSS stanica Federacije BiH - FBIHPOS trenutno su uključene 34 stanice, od čega se 18 nalazi na teritoriji Federacije BiH, 13 na teritoriji Republike Srpske i 2 na teritoriji Hrvatske.

Natrag