Informacija o ceremoniji potpisivanja sporazuma - FGU

Novosti pregled

Informacija o ceremoniji potpisivanja sporazuma

27.02.2013 10:31

U Sarajevu je 26. 2. 2013. godine u hotelu Holiday Inn održana ceremonija potpisivanja sporazuma između entitetskih uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Vlade Kraljevine Švedske.

U ime Vlade Kraljevine Švedske, sporazum je potpisao veleposlanik Kraljevine Švedske gosp. Bose Hedberg, u ime Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a direktor gosp. Tihomir Gligorić, a u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove direktor gosp. Željko Obradović.

U svom obraćanju veleposlanik Hedberg je istaknuo bitnost kvalitetne evidencije o nekretninama, a direktori entitetskih geodetskih uprava su izrazili svoje zadovoljstvo potpisanim sporazumom, koji će pomoći u izgradnji kvalitetnijeg sustava evidencije i registracije nekretnina u BiH.
Direktorica projekta gđa Anđa Zimić prezentirala je sadržaj projekta i prisutne upoznala sa svim aktivnostima i koristima koje će donijeti realizacija ovog vrijednoga projekta.

Potpisivanjem sporazuma i službeno je otpočela realizacija projekta Izgradnja kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini čija je vrijednost 25.954.480,00 švedskih kruna (oko 6.000.000,00 KM). Projekt će trajati šest godina i s ovim financijskim sredstvima osigurano je financiranje za prve tri godine trajanja projekta. Glavni cilj projekta je uspostaviti efikasniji, sigurniji i pouzdaniji sustav zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, a bit će orijentiran na institucionalno jačanje, edukaciju i preuzimanje znanja i iskustava.

Predloženi projekt će biti i tehnička potpora projektu Registracija nekretnina u BiH, koji će se financirati kreditnim sredstvima Svjetske banke i koji je fokusiran na tehničke aspekte, prvenstveno na usuglašavanje podataka između katastra i zemljišne knjige.

Natrag