DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH PODRŽAO PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O IZVLAŠTENJU - FGU

Novosti pregled

DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH PODRŽAO PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O IZVLAŠTENJU

11.10.2015 09:44

Dom naroda Federacije BiH je na 3. sjednici, održanoj 8. 10. 2015. godine, uz dva amandmana, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju.

U skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde pripremila tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju, koji je Vlada Federacije BiH u cijelosti podržala i u formi prijedloga u srpnju 2015. godine uputila u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku.

Ono što je najvažnije, usvojenim prijedlogom zakona na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ponovno se osigurava mogućnost Vladi Federacije BiH da u iznimnim situacijama korisnicima izvlaštenja omogući ulazak u posjed izvlaštenih nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, odnosno prije konačne isplate naknade za izvlaštene nekretnine, čime Vlada Federacije BiH ponovno stječe ovlasti potrebne radi realizacije najvažnijih projekata iz oblasti javne infrastrukture i sprečavanja eventualnih blokada u tome procesu, pri tome u cijelosti uvažavajući odluke i stajališta Ustavnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH, koji su svojim odlukama dio odredbi članka 31. Zakona o izvlaštenju proglasili neustavnim. Za razliku od ranijih rješenja za koja su ustavni sudovi utvrdili da su neustavna, nova zakonska rješenja predviđaju obvezu korisnika izvlaštenja da u slučaju provođenja važnih infrastrukturnih projekata vlasnika nekretnine na odgovarajući način obavijesti o potrebi žurnog ulaska u posjed izvlaštene nekretnine, upozna ga s razlozima koji takvo postupanje zahtijevaju i pitanje ulaska u posjed s vlasnikom nekretnine pokuša riješiti sporazumno. Isto tako, za razliku od ranijeg zakonskog rješenja, koje su oba ustavna suda smatrala neprihvatljivim, predloženi nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvlaštenju predviđa mogućnost vođenja upravnog spora protiv rješenja Vlade Federacije BiH kojim se korisniku izvlaštenja dopušta ulazak u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, odnosno prije isplate naknade za izvlaštene nekretnine, čime se vlasniku nekretnina osigurava neposredna sudska zaštita i u ovoj fazi postupka izvlaštenja.

Osim toga, usvojenim prijedlogom zakona preciziraju se odredbe članka 6. stavka 1. važećeg Zakona o izvlaštenju u smislu da se izrijekom propisuje da svojstvo korisnika izvlaštenja ima i zavisno društvo koje je u stopostotnom vlasništvu javnog poduzeća, čime se izbjegavaju konkretni problemi primjene zakona u praksi.

Sastavni dio prijedloga zakona postao je i amandman izaslanika Admira Hadžipašića, koji je Vlada Federacije BiH nakon rasprave u klubovima naroda i parlamentarnim odborima u konačnici prihvatila. U skladu s ovim amandmanom dopunjuju se odredbe čl. 3. Zakona o izvlaštenju na način da se eksplicite propisuje da se nekretnina može izvlastiti kada je to potrebno radi izgradnje poslovnih i industrijskih zona, čime se važeća zakonska odredba precizira, ali se pri tome ne narušavaju temeljni principi postupka izvlaštenja.

Usvojenim prijedlogom zakona se na nešto drugačiji način regulira pitanje naknade za bespravno izgrađene stambene objekte, na način da se promovira načelo jednakosti

građana i drugih pravnih subjekata pred zakonom, tako da će prema novom rješenju pravo na naknadu u visini građevinske vrijednosti imati bespravni graditelji objekata koji predstavljaju jedinu stambenu jedinicu graditelja i članova njegove uže obitelji, osim za one objekte za koje je nadležno tijelo donijelo pravomoćno rješenje o uklanjanju. Na prijedlog Kluba zastupnika hrvatskog naroda odredbe prijedloga zakona u ovome dijelu su izmijenjene amandmanom, tako da će pravo na naknadu moći ostvariti samo bespravni graditelji stambenih objekata evidentiranih na službenom orto-foto snimku teritorija Federacije BiH koji je uradila Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose, čime su uvjeti za ostvarivanje prava na naknadu dodatno objektivizirani.

            Budući da je prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru dostavljen radi razmatranja po žurnom postupku, kao obrađivač očekujemo da se isti vrlo skoro nađe i na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i usvoji u istovjetnom tekstu kao i u Domu naroda, a nakon stupanja na snagu olakša postupanje nadležnih tijela u svim fazama postupka izvlaštenja.

Natrag