Aktivnosti Impuls projekta, održane radionice za WP4 i WP5 - FGU

Novosti pregled

Aktivnosti Impuls projekta, održane radionice za WP4 i WP5

19.12.2014 13:29

U sklopu IMPULS projekta u razdoblju od 15. do 18. prosinca 2014. godine u Beogradu, Republika Srbija, su održane radionice na temu „Osnovna znanja, kvaliteta metapodataka i diseminacija“, čiji je domaćin bio Republički geodetski zavod Republike Srbije.

Ciljevi održavanja radionica su bili:

1. dati članovima WP4 i WP5 (radnih paketa 4 i 5) zajednički pregled na različite komponente u infrastrukturi prostornih podataka (nacionalnoj ili regionalnoj) i dublje razumijevanje kako se to odnosi na provedbu IMPULS projekta;

2. diskutirati i planirati izradu prvog nacrta strukture regionalnog profila metapodataka, kao i definiranje razlika između nacionalnih i regionalnih profila metapodataka;

3. pružiti svim sudionicima dobro razumijevanje odnosa između podataka, usluga i metapodataka;

4. povećanje znanja u vezi s kreiranjem i vrednovanjem servisa;

5. dogovor o idućim aktivnostima u WP4 i WP5, uključujući i dogovor o onome što bi se trebalo uraditi do iduće radionice.

Radionicama su u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisustvovali zaposlenici Amira Babić, Nikola Cvjetković, Muris Ćeman i Denis Tabučić.

Zaposlenici Uprave su ovom prilikom svim prisutnim predstavili trenutačni status provedbe, razvoj i korištenje sljedećih komponenti:

  1. korištenje metapodataka;
  2. profil metapodataka;
  3. alati za metapodatke;
  4. servisi;
  5. platforme za servise;
  6. Geoportal.

 

Glavni cilj projekta je da zemlje regije imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnim zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo. Projekt IMPULS financira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske će sudjelovati kao mlađi partner Lantmäterieta na ovom projektu.

Natrag