Vlada FBiH na svojoj 262. redovnoj sjednici prihvatila informaciju o značaju prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Vlada FBiH na svojoj 262. redovnoj sjednici prihvatila informaciju o značaju prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

08.04.2021 15:54

Vlada Federacije BiH je na svojoj redovnoj 262. sjednici održanoj 8. aprila 2021. godine prihvatila Informaciju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o značaju prostornih podataka za ekonomski razvoj, prostorno planiranje, praćenje promjena i upravljanja prostorom kao resursom, kao i za donošenje odluka o korištenju zemljišta od strane institucija javne uprave.

Naime, kroz dugogodišnje korištenje prostornih podataka u različite svrhe posebno se istakao značajortofoto planova koji su se nametnuli kao najznačajniji izvor kvalitetnih i ažurnih prostornih informacija koje prikazuju stvarno stanje na terenu. Ortofoto planovi se izrađuju na osnovu snimaka iz zraka (avionski ili satelitski snimci terena), raspoloživi su u tri vremenske generacije i to iz perioda snimanja 2008. -2009. godine, 2012.- 2013. godine i 2018. godine i jedan su od najtraženijih podataka koji na svom Geoportalu prezentuje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Obzirom da su pripreme za naredni popis stanovništva , domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini započele i da su jedan od najvažnijih podataka kvalitetni i ažurni digitalni ortofoto planovi, Vlada FBiH je dala neupitnu podršku daljim projektima na prikupljanju, obradi i distribuciji prostornih podataka teritorije FBiH, konkretnije, izradi nove generacije digitalnih ortofoto planova koji bi trebali biti realizovani na osnovu snimanja iz zraka 2022. godine.

Natrag